Обикновено в тълкуванията си НАП не казват нищо конкретно. На практика този доход е доход за услугата, която вет.лекар извършва. Същият, който преди им плащаха от ОДБХ просто се смени платеца.  Според мен той трябва да участва в изравняването. Аз го включвам.
Да точно за това става въпрос и аз така мисля те не са си задали коректно въпроса към НАП това не е субсидия нито помощ.Благодаря ви за отговорите.
Лицето се самоосигурява върху 550 с право на болнични според мен тази субсидия трябва да влезе в справката, защо тя влиза в данъчната основа, но това тълкуване на нап ме обърква.
Лицето е ветеринарен лекар те също получават субсидия от фонда и понеже е направено запитване в НАП, чиито отговор  за въпросната субсидия е
- “Дохода получен под форма на помощ или субсидия е облагаем с данък  върху доходите на физическите лица и доход не е осигурителен Съгласно чл. 3, ал. 3, т. 3 от  Наредбата за елементите на възнаграждението и доходите, върху които се правят осигурителни вноски.“За това възникна въпроса дали да се включи тази сума в справката.
 
Здравейте, СОЛ свободна професия, получава субсидия от ДФЗ субсидията е облагаема ,но влиза ли в справката за изравняване на  осигурителният доход (лицето не е земеделски производител)
Здравейте, аз бих искала да попитам, дали лице ,което е свободна професия и за цялата 2015г. е била в майчинство трябва да попълни ГДД чл.50 или само да подаде образец6-13 за внесените здравни.
Здравейте!  Фирма търгуваща с ЧЦМ печели търг на МВР за бракувани МПС ,но МВР издава фактури не за бракувани МПС, а с начислено ДДС, като основание лек автомобил. Завеждаме ги като материали(защото са под прага на същественост да са ДА) и ползваме ДК ,и ги бракуваме в същи месец за нас вече са стоки, а именно бракувани МПС, които продаваме без ДДС чл.163а ЗДДС. Въпросът ми е следния след бракуване следвали с протокол да начислим ДДС и да го отразим в двата дневника?
 Благодаря предварително за отговорите!