Ок, мерси, а след това какво се прави? Също да питам - трябва ли това удостоверение да се вземе лично от общината, в която е живял баща ми или може да ми се издаде и в друг град/ да се изиска по служебен ред? Разстоянието е около 350 км и пътуването ми е сложно
Здравейте! За съжаление баща ми почина преди няколко дни. До сега се занимавахме с формалностите около погребението и въобще не съм имала сили и възможност да се поинтересувам какво е нужно да направя от тук нататък. Той живееше сам в друг град и на първо време ми хрумва, че трябва да му закрием телефоните и да се информираме за финансовото му състояние - с какво разполага, дали има някакви дългове, какви данъци дължим и т.н. Как става това? Изобщо освен издаването на Акта за смърт, какви други административни стъпки следва да се предприемат? Благодаря предварително за съдействието!
Мили хора, вие ми направихте деня - страхотни сте, мерси много! :good:
Нетният доход не мисля, че ще ми е проблем, защото всъщност заплатата ми е доста над максималния осигурителен праг и нетното възнаграждение няма как да падне отдолу както и да се смята. Важното е, че ще мога да си работя, когато съм добре и да си взимам болнични, когато наистина се налага - от перспективата да съм си нон-стоп вкъщи и да ходя по ТЕЛКове след 180 дни болнични, направо тръпки ме побиваха... :stop:
Явно все пак законодателят го е помислил този път, браво
Първоначално и аз бях разбрала нещата така - но после няколко човека се изредиха да ми обясняват как трябва да си взема болничен до края на бременността, защото ако го прекъсна, ще ми падне размера на майчинството  :blink: А аз не искам да се мотая 9 месеца у нас, а да се върна на работа, ако се почувствам по-добре в един момент.
От 2015г се осигурявам на максималния осигурителен праг и ако правилно разбирам, в моя случай и да има и да няма прекъсване на болничния, пак би трябвало майчинството да ми се изчислява на максималния праг. Защото реално базата за изчисление на болничния е винаги максималния осигурителен праг (18м назад). Дано този път най-после да съм разбрала правилно  :blush: Много благодарности за разясненията!!

И така... прерових сайта на НОИ от А до Я и пак нищо не разбрах :( Как всъщност се смята какъв ти е осигурителния доход в периода, в който си в болничен за общо заболяване? Това не се споменава никъде в нормативните актове, касаещи изчисляване на обезщетения за майчинство. Прерових и тези за изчисляване на болнични - не пише абсолютно никъде как ти се изчислява осигурителния доход, докато си в болничен! Започвам да се чудя в каква държава живеем, след като обикновения гражданин е принуден да се лута сред безумни нормативни актове, с абсурдна терминология и пак да не намери нужната информация, която касае правата му. Няма ли някакъв телефон за консултации директно с НОИ? Или някой от личен опит да сподели какво се случва? Направо не е за вярване, че ми се налага да се занимавам с такива тъпотии, след хилядите левове, които съм внесла до сега за тази държава...
Здравейте, понеже не получих отговор на последния си въпрос, пиша отново. Извинявам се, ако досаждам, но наистина не ми стана ясно, а ми е важно.
Значи, ако ми се наложи болничен по време на бременност и той няма прекъсване до 45 дни преди термина, майчинството ще се калкулира на база осигурителния ми доход преди излизането в болничен. Накратко, болничният не влияе негативно върху размера на майчинството
Ако обаче изляза примерно за 2м и после се върна преди 45те дни, за въпросните 2 месеца ще се взема друга осигурителна база. Може ли да ми кажете каква е тя? След първите 3 дни за сметка на работодателя, да не би да се взима минималния осигурителен праг за позицията, а не осигурителния праг, на който се осигурявам, когато съм активно на работа?
Накратко, разбирам, че консултантите във форума сте специалисти и боравите с терминология спрямо действащото законодателство, но моля ви отговорете ми простичко! Ако си прекъсна болничния и се върна на работа преди 45те дни до термин, ще получавам ли по-ниско майчинство отколкото ако не го прекъсна?
Ако изобщо е от значение за вас, лекарят ми предлага да си остана до края вкъщи, но искам да знам какъв ще е ефекта върху майчинството, ако съм по-добре и реша да се върна на работа, вместо да изкукуригвам в нас по цял ден. Много благодарности за разбирането и отговорите!

Тоест дори и да има прекъсване на болничния, това няма да се отрази негативно в крайна сметка, нали?
Здравейте! Извинявам се, ако темата вече е коментирана, но не открих точен отговор в търсачката. Имам следния въпрос. През последните 24 месеца съм се осигурявала на максималния осигурителен праг за страната (реалната ми заплата е доста по-висока, ако това има значение от гледна точка на среднодневно възнаграждение). Сега съм бременна и ми се налага да изляза в болнични. Ще се отрази ли това негативно на размера на майчинството, което ще получавам? И още нещо - има ли значение дали болничният ще е от сега до края на бременността или ще бъде прекъсван? Четох в други форуми, че ако примерно изляза за 2 месеца и после пак се върна на работа в периода преди 45те дни до термин, въпросните 2 месеца ще се смятат на по-ниска база, а не на база на максималния осигурителен праг, на който се осигурявам до момента. Вярно ли е това? Мерси предварително за отговорите!
Много благодарности за отговора, беше ми много полезно!
Здравейте! Върнах се на работа след първо майчинство през януари 2015 г., когато детето беше на 1 г.  6м.

От тогава се осигурявам на максималния осигурителен праг за страната. В момента планираме второ дете и имам следните въпроси:

- Ако детето се роди преди да са минали 2 г. от завръщането ми на работа след първото майчинство, на каква база ще се изчисляват обезщетенията за бременност и раждане и за отглеждане на дете преди 1 г. ? Това е малко вероятно предвид че вече е март 2016 г., но бих искала да знам дали е по-добре да изчакаме още 1-2 месеца

- Ако по време на бременността ми се наложи да ползвам дълъг болничен, например 2-3 месеца преди 45-те дни преди термина, това ще се отрази ли на размера на обезщетенията?

Благодаря предварително за отговорите!