Ако имам сключен трудов договор и съм в неплатен отпуск /по собств. желание -чл.160/ - 6 и повече месеца, същевременно сключвам граждански договор и работя от вкъщи, следва ли да ме осигуряват по ГД /сумата е под МРЗ/. Договора е за 4 месеца. В декларацията за осигуряването към ГД какво да попълня.
Аз всъщност не попадам в кръга на осигурените лица /плащам само ЗОВ/, не би трябвало да имам осигуровки по ГД! Догодина през 30-те работни дни неплатен отпуск, зачетени за осигурителен стаж ще имам осигуровка по ГД?!
Що се отнася за ЗОВ, коя страна след сключването на ГД е правилно да внася.
Благодаря за отделеното време.
Аз всъщност не попадам в кръга на осигурените лица /плащам само ЗОВ/, не би трябвало да имам осигуровки по ГД! Догодина през 30-те работни дни неплатен отпуск, зачетени за осигурителен стаж ще имам осигуровка по ГД.
Мисля че така е  правилно!? Благодаря... 
Ако имам сключен трудов договор и съм в неплатен отпуск - 6 и повече месеца, същевременно сключвам граждански договор и работя от вкъщи, следва ли да ме осигуряват по ГД /сумата е под МРЗ/. Договора е за 4 месеца. В декларацията за осигуряването към ГД какво да попълня. Благодаря за отделеното време.
"Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение." 

но ако първият трите дни за сметка на работодателя са -31 август, 1 и 2- ри септември, логично е да има една ставка за 31- ви август и за 1 и 2- ри септември друга!?  Понеже цял месец септември е болничен, изчислява ставка на база осн. тр. възнагр. / на раб дни/.
Вярно ли е според Вас!?
Здравейте, може ли за потвърждение: става въпрос за болничен, чийто първи ден е в последния работен ден на август /изчислява ставка на база месечния ОД за август- раб. заплата +клас което е по - голямо от МОД/, ставката за другите два дни в септември /изчислява на база МОД, който е по- малък, понеже лицето е целият месец в болничен/! Правилно ли е изчислението и не трябва ли да се запази ставката за останалите два дни от предходния месец!? Благодаря за отделеното време...