Имам много голяма сума на собственика в сметка 493. Фирмата е ЕООД и вече с нов собственик. Причината за тази сума е внасянето на пари в касата на фирмата от предния собственик. Мога ли да ги отпиша като задължения, защото предишният собственик се е отказал  от тези средства ? Някъде трябва ли да се обявят и други данъци дължат ли се освен ДП?
Някъде по комунистическо време е придобита :), незнайно как. Няма документ. Това е проблемът всъщност, как да я заприходим. Да приемем, че е направена инвентаризация, намира се лодката и се завежда, след това се продава. Но мисля, че трябва да има оценка от оценител при инвентаризацията, така ли е? С каква стойност трябва да се заведе?
Здравейте, имам нужда от вашата помощ по следния казус:
ЮЛНЦ в обществена полза продава ДМА януари 2014г. съгласно договор за покупко-продажба на УС - лодка, която не е заведена счетоводно (придобита е преди ние да започнем да водим счетоводството, незнайно как) - продажбата е на стойност 1000лв. Първо - това според вас стопанска или нестопанска дейност е ? (досега ЮЛНЦ не е извършвало стопанска дейност). Как трябва да се осчетоводи прихода от продажбата, след като няма балансова стойност на тази лодка, няма документ за придобиването й ? Второ - трябва ли да се подава ГДД по ЗКПО?
Благодаря предварително! :))