Няма никакъв спор, че изпит адвокат не прави. Същото е и с шофьорската книжка, и изпит - те също не карат колата, и не правят шофьора. Но колкото по-сериозен е изпитът, толкова по-сериозна гаранция има, че издържалия изпита знае и разбира какво прави.
Освен това, адвокатската професия е единствената професия с юридическо образование, в която всеки може да се  впише свободно. Всички други са определени бройки, т.е те са на квотен принцип и изпит. Това са разследващи полицаи, следователи, прокурори, съдии, нотариуси, съдебни изпълнители, юрисконсулти. НИКОЙ се може да стане един от горните сводобно само със стаж. Дори работодателите си избират юристи с интервюта, изпити и препоръки.
Злоупотреби разбира се стават. Такива стават и с нотариусите. Ако си спомняте нотариус прехвърли колата на главния прокурор. Има и много други злоупотреби, за които обществото трудно узнава.
Желанията на юристите да стават адвокати без изпит са разбираеми. Много от тях НЕ МОГАТ да го вземат. Не е разбираема обаче подкретата, която получават, за това да могат да станат адвокати БЕЗ ИЗПИТ.
Извинявам се, че пак се включих и размих темата от нещата, които наистина Ви интересуват. Късмет!

Защо коментирате изпита за адвокати в счетоводен форум ????  След като толкова настояване за изпит, КОГА ще се  въведе такъв и за вписаните адвокати до 2004 г., когато вписването е ставало без полагане на такъв ???   
 
"Настояваме, също така, Висшият адвокатски съвет да се противопостави остро на „жалните” писания в Интернет –пространството, в това число- на сайта на notarius.bg §22 седмичник”  и други подобни и при необходимост- искане за закриване на тези сайтове, проповядващи плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл.134 от конституцията и чл. 2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата."

Интересно ми е каква реакция ще има ако не приемат законопроекта в този му вид  :wink1: :wink1: :wink1:

Всъщност адвокатите не си дават сметка, че като се заговори за законопроекта, който се е колебаел дали да се впише като адвокат, ще се впише и .... адвокатите ще станат още повече, а работата още по-малко, ако не вярват да се обадят да питат в колегията колко молби за вписване са постъпили от 24 -ти насам  :lol:
 
"В тази връзка, Институтът за пазарана икономика ни посъветваха да се обърнем и към Комисията за защита на конкуренцията, защото те наскоро правиха доклад в тази област"

Мога да помогна с писането на жалбата, стига закона да не е влязъл в сила, че иначе рискувам да отнеса някоя глоба  :stop:

Освен КЗК, интерес може да прояви и Комисията за защита от дискриминация  :smile1:, а Велизар като спомена Европейската комисия се сетих, че тя преди време беше открила наказателна процедура :wink1: http://www.mediapool.bg/ek-predupredi-za-diskriminatsiya-na-chuzhdi-advokati-i-tsenni-knizha-u-nas-news149240.html