Здравейте,

СОЛ (зъболекар) може ли да наема на работа по трудов договор друго ФЛ? Физическото лице към момента на наемане на работа няма сключен трудов договор и не е регистрирано като СОЛ.
В случай, че това е възможно има ли някакви особености?
 Сключва се трудов договор, подава се уведомление по чл. 62., ал. 5 и могат осигуровките да са върху МОД за дейността?
Благодаря за отговора  :smile1: . Може ли някой да ми потвърди дали съм права при попълване на Д1 при СОЛ, избрал да се осигурява върху 420 и без нещо особено в месеца, в който се осигурява. А именно, че се попълва:
т. 19- 420
т.22- 16.30
т. 22.1- 8
т.26- 5
т. 34- 420

Правилно ли разбирам, че в клетка 22 мога да посоча размера на ДОО, фонд ОЗМ т.е. тези 3.5% върху дохода, когато СОЛ се осигурява за всички рискове? И в Д1 доколкото виждам не се попълва нищо свързано с авансовия данък, а само в Декларация  по чл. 55.
А при попълването на декларация по чл. 55, ал. 1 и изчисляване на авансовия данък, взимат ли се под внимание 25% признатите разходи. Или авансовият данък се внася на база само получения доход и накрая окончателният данък се изравняват с годишната декларация по чл. 55?
Здравейте,
СОЛ, упражняващо свободна професия като зъболекар трябва да подава декларация образец 4001 и да плаща авансов данък, само ако има придобит доход за съответното тримесечие, нали?
Здравей. В твоя случай минимумът- МРЗ, която за 2015 е 360 лв.  Напиши в калкулатора 180 лв. осигурителен доход и го виж нагледно. За месец с повече работни дни излиза малко повече.
Здравейте. Имам странен казус. Ако имаш необходимия осигурителен стаж за майчинство и 24 месеца се осигуряваш и като самоосигуряващо се лице върху 420 и като служител на 4 часа по трудов договор. Брутната заплата е 600, МОД за дейността е 598. И по-конкретно въпроса ми е като се осигуряваш на тези 2 основания едновременно колко ще е общата сума на майчинството?