Извинете, имам още един въпрос относно облагането при физическото лице, прави се договор за наем на мпс за 200 лв на месец (примерно) 2 400 годишно, - 240 лв. норм. признати разходи - облагаемата сума е 2 160. Подава се на тримесечие декл. по чл. 55 и накрая данъчна декларация?

Да. Подавате декл. по чл.55 до края на месеца следващ тримесечието, в което е изплатен наема. Подава се и ГДД за този доход.
Благодаря.
Ако правилно съм разбрала трябва да анулирам грешния протокол и да го включа с минус в дневник покупки и продажби. След това да издам нов правилен с нов пореден номер и сегашна дата, който отново да включа в дневник покупки и продажби.
Трябва ли да уведомявам НАП ?
Здравейте,
Днес случайно видях, че в месец юни когато съм правила ДДС дневниците съм допуснала грешка.
Протокол по ВОП съм вкарала с грешен контрагент. Вместо с чуждестранния контрагент аз без да искам съм го вкарала с наш български контрагент и в дневник покупки и в дневник продажби. От грешката не следва промяна на резултата по ДДС.
Моля ви дайте ми съвет как да процедирам. Не ми се иска ревизия заради такава нелепа грешка.
Здравейте,
Имам следният казус. Фирма регистрирана САМО по чл.97а от ЗДДС има следната сделка: Намерила е купувач - Физическо лице на стока в Германия. Стоката ще се купи от Италия и директно ще се транспортира до физическото лице в Германия.
Италианската фирма е регистрирана по ДДС и тя ще изпрати стоката в Германия от наше име и за сметка на Физическото лице.
Аз мисля че Италианската фирма трябва да  ми издаде фактура с ДДС, което аз немога да приспадна тъй като не съм рег. по ДДС/регист. съм само по чл.97А/. Аз ще издам фактура на немеца с карайна ценабез да вкл. ДДС.
Искам да попитам тази доставка дали трябва да я прибавям към оборота за регист. по ДДС в България по чл. 96 ал.1/50 000лв./ и чл. 98 /20 000лв./ или само трябва да си следя оборота в Германия?
Моето мнение е, че след като доставката е с място на изпълнение Германия /т.е където е получателят/ аз трябва да си следя оборота там, а не тук.
30. (нова - ДВ, бр. 97 от 2016 г, в сила от 01.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) "Предприятия, които не са осъществявали дейност през отчетния период" са предприятия, за които едновременно са налице следните условия:
.........
б) през отчетния период не са възникнали условия да бъде признат приход съгласно Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти;

Вижте дали изпълнявате или не това условие -  СС 21 Ефекти от промените във валутните курсове . Ако съгласно СС 21 признавате приходи не сте предприятие без дейност.
Благодаря. Ще погледна СС.
Здравейте,

Имам фирма, която от няколко години няма дейност, но има валутни позиции /по каса, по вземания, по задължения/, които след преоценка на края на годината формират приходи и разходи и съответно фин. резултат /понякога печалба, понякога загуба/. До сега предходните години подавах в НАП ГДД на фирма с дейност. Тази година отново имам разходи и приходи само от преоценката на вал. позиции и съответно се получи ФР - загуба за 2017.
Но в мен се появи съмнение дали трябва да подам ГДД с дейност в НАП след промените в Закона за счетоводството от 2017г.
Моля ви за мнение. Благодаря.
При подаването на Д1 за авансовите вноски нямате попълнени клетки 31 и 31А за облагаем доход и данък. След изплащането на възнаграждението ще следва да ги попълните по аналогия на изплащане на личния труд на СОЛ.

https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,5347.0.html

В тази тема има едно Указание на НАП за попълване на Д1 в подобни случаи. Мисля беше отговор 61 - потърсете.

Благодаря ви.
Да, този месец /март 2018/ ще изплатим сумата. Притесняваме тази коригираща декларация 1. Защо трябва да е коригираща. Нали при извънтрудовите отношения Д1 се подава редовна при изплащане на дохода. Този доход само по ЗДДФЛ е трудов, иначе продължава да си е едно извънтрудово правоотношение. Просто разсъждавам. Извинявам се ако е грешно.
1. Предполагам, че не питате за тридов договор по КТ, вначи не е трудово. Само по ЗДДФЛ се приравнява към трудовите
2. Д1 в същите срокове, както и ако нямаше такъв договор - според месеца на полагане на труда/месеца в осигуряване . Д6 - според плащането

1. Да исках да кажа дали по ЗДДФЛ е приравнен на ТД. Разбирам че ДА.
2. По вторият въпрос излиза че Д1 за този доход е трябвало да се подаде миналата година? Така ли е?
Иначе лицето всеки месец си подава Д1 за авансовото осигуряване през дружеството.
Здравейте,

Пиша с няколко въпроса.
2017 година имаме сключен Договор за възлагане със съдружник, който се самоосигурява в същото дружество. Става въпрос за изпълнение на конкретна задача. Договорено е възнаграждение, но все още сумата не е изплатена.
1. Това доход от трудово правоотношение ли е съгласно ЗДДФЛ?
2. Кога се подава декларация 1 и 6? При изплащане на дохода или при неговото начисляване /когато сме сключили договора/? т.е след като все още не е платен дохода аз мисля че не трябва да подаваме декл.1.
Благодаря за отговорите.
А в клетката за година, 2015 ли да посоча /тъй като са за 2015/ или 2016г. ?
Здравейте,
Миналата година когато съм подавала годишната Декларация 6 за 2015 на самоосигуряващо се лице, съм пропуснала да добавя осигуровките, които са се получили за довнасяне от годишното изравняване.
Чак сега разбрах случайно за този мой пропуск и пиша ако някой може да ме насочи как да коригирам тази грешка.
Благодаря предварително.
Здравейте,
Имам следния казус. Имам лице, което се самоосигурява в ООД. От там си плаща осигуровките.
През 2015 успоредно се регистрира като свободна професия за извършване на друга дейност /програмиране/. Подава си декларация за започване на дейност, но без осигуровки, тъй като продължава да се самоосигурява в ООД-то.
От ООД - то не получава никакъв доход /личен труд и т.н/.
Но от свободната професия има доход, който за 2015 година е над 7500 лева.
Сега се чудя дали след като осигуряването му е през ООД - то трябва да вдигна осигурителният доход на 600 лв. /заради дохода от свободната професия/?
Или не трябва да вдигам в ООД-то осигурителния доход, тъй като полученият доход не е от ООД-то , а е от свободната професия?
Да, когато доходът е от Общността при всички случай следва регистрация по ДДС тъй като доходът е облагаем.

Няма ли кой да се включи с мнение по въпроса?
Здравейте,

Пиша със следния казус: лице работи като програмист на  свободна практика (самоосигуряващ се) за фирмa от САЩ. Приходите скоро ще надхвърлят 50 000 за 12 месеца назад.
Необходимо ли е да се регистрирам по ЗДДС при така описаните обстоятелства?
От това което прочетох стигнах до извода, че мястото на изпълнение на услугата е САЩ и реално този доход е необлагаем по ДДС, следователно не води до регистрация по ДДС.
Все пак ще се радвам да чуя и Вашето менние за да съм сигурна.
Благодаря
Здравейте,
Бих искала да попитам следното: самоосигуряващ се съдружник в ООД сключва договор с амариканска комапания за изработка на софтуерни продукти извън ООД - то, в което се самоосигурява. Договорът няма да е еднократен.

Въпросът ми е при положение че вече се самоосигурява, необходимо ли е да се регистрира задължително и като свободна професия заради този договор?
Благодаря
Ако упражнява дейност дължи задължително здравни осигуровки. По свое желание може да се осигурява и за другите рискове.