Реално едно българско дружество рекламира друго българско дружество, но чрез посредник, който е в друга ДЧ.
Здравейте и благодаря за отговора! Може ли само малко пояснение.

Хипотезите на чл. 97а са следните:

Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

Не сме по ал. 1, защото не сме получателя, а доставчика на услугата. По ал. 2 ли сме? Пояснявам, че услугата предоставяме чрез наш сайт, който е хостван в България, на български език е и, хората, на които се рекламира, са българи. По тази логика ми се струва, че би следвало услугата да се предоставя в България, а не в друга ДЧ? В другата ДЧ е само получателят на услугата, който ни фактурира, но всъщност е посредник. Реалния получател на услугата, който също работи с посредника, също е българско дружество, но ние нямаме преки отношения с него.

Благодаря предварително.

Поздрави!
Здравейте,

Искам да попитам дали е нужно да се направи ДДС регистрация в някой от следните случаи:

1. физическо лице получава комисионни за реклама от дружество в ЕС, различно от България?
2. физическо лице получава комисионни за реклама от дружество извън ЕС?
3. същите въпроси, но за юридическо лице?

Уточнявам, че в никой от случаите не е достигнат прагът за ДДС регистрация от 50 000 лв., както и че рекламната дейност се извършва чрез български уеб сайт. Ще бъде много полезно, ако цитирате и релевантните законови текстове.

Ако са нужни още някакви уточнения, моля да ми кажете и ще предоставя информацията.

Благодаря предварително!


Здравейте,

Имам фирма в България, чрез която мисля да извършвам дейност онлайн и ще получавам пари от Румъния. Българската ми фирма ще има уеб сайт на румънски език, който ще рекламира румънски онлайн магазини и от това ще печели. В това се изразява дейността. Реално няма да има никакво присъствие в Румъния, но средстава за предоставените рекламни услуги ще се получават по договор с румънско дружество. Фирмата ми не е регистрирана по ДДС, но, доколкото знам, ще трябва да направя регистрация преди да започна да работя с това румънско дружество. Въпросът ми обаче е как стоят нещата с данък печалба? Знам, че между България и Румъния има СИДДО, но не съм добре запознат и не мога да преценя дали ще трябва да облагат фирмата ми и в Румъния или ще плащам данъци само в България на база общите доходи (български + румънски). Други данъци ще трябва ли да плащам освен ДДС и данък печалба?

Много благодаря на отзовалите се!
О, това е супер. Много благодаря!
Благодаря ви за отговорите! Ако не е много нахално, искам да попитам също дали ще трябва да плащам още осигуровки, ако реша да учредя още едно ЕООД. Например имам едно ЕООД и се осигурявам на 420 лв., а после отварям още една фирма. Трябва ли да плащам 2x420 лв.? Говоря за случаите, когато не е достигнат горния праг на осигуряване, който май е 2600 лв. вече.

Благодаря!
Здравейте,

Много ще съм благодарен, ако някой ми помогне да си изчисля бъдещите осигуровки.

Ще регистрирам ЕООД до няколко дни, на което ще съм собственик и управител, ДУК няма да има или поне няма да има възнаграждение, но ми казаха изобщо да не го качвам в ТР. Фирмата ще се занимава с уеб дизайн, ако има значение. Целта е да се осигурявам на минимума за възможно най-малко рискове, тъй като по принцип работя и по трудов договор и по него съм осигурен, а излишни пари не мога да си позволя да давам без да знам дали има бъдеще фирмата ми. Даже имах намерение изобщо да не се осигурявам, но ми казаха, че няма да се измъкна.

Благодаря предварително!

Зависи какъв софтуер купувате.

Ако е стандартен по определението на §1, т. 25. ("Стандартен софтуер" е програмен продукт, записан на технически носител, който е предназначен за масова употреба и не отчита спецификите в дейността на конкретния потребител), имате покупка на стока (Чл. 5. (1) Стока по смисъла на този закон е всяка движима и недвижима вещ, включително електрическа енергия, газ, вода, топлинна или хладилна енергия и други подобни, както и стандартният софтуер) и не трябва да се регистрирате по ЗДДС, ако софтуерът не надхвърля 20 000 лв.(Чл. 99. (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно незадължено юридическо лице и данъчно задължено лице, което не е регистрирано на основание чл. 96, 97, 98, чл. 100, ал. 1 и 3 и чл. 102 и което извършва вътреобщностно придобиване на стоки.
(2) Алинея 1 не се прилага, когато общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания за текуща календарна година не надвишава 20 000 лв.
(3) За лицата по ал. 2 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по този закон не по-късно от 7 дни преди датата на възникване на данъчното събитие за придобиването, с което общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания надвиши 20 000 лв. Вътреобщностното придобиване, с което се надхвърли посоченият праг, подлежи на облагане с данък по този закон.
(4) Стойността по ал. 2 е общата сума на облагаемите вътреобщностни придобивания, с изключение на придобиването на нови транспортни средства и на стоки, подлежащи на облагане с акциз, без данъка върху добавената стойност, дължим или платен в държавата членка, от която стоките са транспортирани или изпратени.)


Ако софтуерът не е стандартен, имате услуга и дължите данък по чл. 82, ал. 2, т. 3, което означава, че трябва да се регистрирате по чл. 97а "не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък".

Ами софтуерът е стандартен, но го получаваме по електронен път и това май го прави услуга по пара. 1, т. 4 от ДР на ЗДДС

"14. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) "Услуги, извършени по електронен път" са услугите, предвидени в Приложение II на Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност и чл. 7 на Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011 на Съвета от 15 март 2011 г. за установяване на мерки за прилагане на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност (ОВ, L 77/1 от 23 март 2011 г.), както и в Регламент за изпълнение (ЕС) № 1042/2013 на Съвета от 7 октомври 2013 г. за изменение на Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011 по отношение на място на доставки на услуги.
Когато доставчикът на услуга и негов клиент кореспондират по електронна поща, това само по себе си не означава, че извършваната услуга е извършвана по електронен път."

Ето какво казва Приложение 2 от Директивата:

"ПРИЛОЖЕНИЕ II
ИНДИКАТИВЕН СПИСЪК НА УСЛУГИТЕ, ПРЕДОСТАВЯНИ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ, ПОСОЧЕНИ В ЧЛЕН 56, ПАРАГРАФ 1, БУКВА К)

1)Доставка на интернет адрес, уебхостване, дистанционно поддържане на
програми и оборудване;

2)доставка и осъвременяване на софтуер;

3)доставка на образи ,текст и информация и предоставяне на бази данни;

4)доставка на музика, филми и игри, включително игри на шанса и хазартни игри, и политически, културни, художествени, спортни, научни и развлекателни предавания и мероприятия;

5)доставка на дистанционно обучение"

Ако разбирането ми е правилно, разбира се... Благодаря!
Здравейте,

Имам намерение да купувам чрез ЕООД-то си софтуер от чужбина. Само купувам без да продавам. Купеният софтуер е рамка (темплейт), който използвам, за да създам сайт по договор за изработка с клиенти в България. Нужна ли ми е ДДС регистрация само заради купуването на софтуера?

Благодаря!
Здравейте,

Имам следния проблем и се надявам някой да може да ми даде компетентен съвет. Имам ЕООД, което се занимава с уеб дизайн. Не правя сайтове за лица, които не са регистрирани в България – т.е. не фактурирам на чуждестранни лица. Като правя оригинален сайт, изграждам го от 0 и после фактурирам на клиента в България за услугата всичко е ок и ясно.

Имам обаче питане във връзка с едни теми. Ще ви разкажа за тях, защото мисля, че има значение. Тези теми са готова рамка за сайт и в момента са най-предпочитаният метод за създаване на такъв, защото не започваш от нула (имаш някакъв предварително готов код), самите теми не са скъпи и съответно крайната цена е в пъти по-ниска, а темите подлежат на такова преработване, че никой не може да каже, че 2 отделни сайта са изградени на базата на една и съща тема. 90% от клиентите предпочитат това, защото наистина е много по-евтино и си е оригинално.

Тези теми се продават по интернет – не са индивидуализирани по никакъв начин – темата е една и съща за всеки, който има желание да я купи. После вече си я преработва, както му харесва, качва си каквито изображения иска и т.н.  Дизайнерските фирми дават една  глобална цена за изработка, инсталация, оптимизация и т.н. за сайта и после от свое име купуват темите и правят с тях сайтовете на клиентите си.  В този смисъл аз мисля, че това е стока, а не услуга по смисъла на ЗДДС. Май попада в дефиницията на стандартен софтуер - ето извадка от ЗДДС: "Стандартен софтуер" е програмен продукт, записан на технически носител, който е предназначен за масова употреба и не отчита спецификите в дейността на конкретния потребител. И съответно темата е стока съгласно чл. 5. Само с това мога да ви ориентирам, ако разбирането ми е вярно, разбира се.

Най-големият дистрибутор на теми в света е едно австралийско дружество (извън ЕС). Най-често от него се купуват теми, но има и такива в ЕС. Т.е. темите се купуват както в рамките на общността, така и извън нея.

Това, което правя е следното: издавам фактура на клиента за 10 лв. примерно, клиента плаща и използвам част от парите, за да купя от свое име темата, някакви стокови изображения (отново от сайтове на търговци извън България) и т.н. и после изграждам сайта. Т.е. дружеството продавач на темите (или изображенията) издава фактура на моята фирма.

Чета ЗДДС, говорих със счетоводители и не мога да разбера трябва ли да се регистрирам (фирмата ми по-точно) задължително или не без да имам оборот 50 хил. само на основание, че купувам тези теми от други държави – във и извън ЕС?

Благодаря предварително на отзовалите се!