Здравейте, да използвам темата :)  Понеже за първи път ми се налага, моля за инф. какви документи представя майката пред работодателя и съответно работодателя пред НОИ, когато се върне на работа непосредствено след 135 ден? Необходимо ли е изрично заявление, че няма да използва отпуск по чл. 163 от КТ? Благодаря :) 
Здравейте,
работя във фирма, в която част от служителите се осигуряват като морски лица по смисъла на чл. 4а от КСО - служителите избират осигурителен доход между минималния и максималния и върху него внасят осигурителни вноски. Конкретното ми питане е за лице, което за м.02,2018 е представило болничен за 6 работни дни. ОД на лицето е 1020 лв. Според мен, в този случай ОД трябва да се калкулира пропорционално на отработеното време (1020/20*14 = 714 лв), а осигуровките за съответните фондове да се изчислят върху тази сума (714лв). Единствено за периода на болничния трябва да се калкулират и здравни осигуровки (255/20*8%)*6 = 6,12лв. Програмата ми смята съвсем различно. Аз ли бъркам някъде или проблемът е софтуерен?
Здравейте,

имаме колега, който от март 2016г е с 64% намалена работоспособност. След представяне на ЕР на лицето ежемесечно е намаляван ДОД, но въпреки това има 198 лв за възстановяване. Нанесла съм съответната сума във фиша му, като разликата ще я калкулирам в януарската заплата. Не съм се сблъсквала с това до момента, затова моля за помощ:
1, Тази сума, която се получава за възстановяване (тези 198 лв+ някакви стотинки от останалите служители) в отделна колона на Д6 ли се нанасят? Ако да - в януарската декларация ли да ги нанеса?
2, Тъй като съгл Чл.49 (6) работодателя възстановява на лицето данъка до 31,01, мога ли да ги включа в РЗ за м. януари, която ще изплатим през м. 02?
Здравейте,

имам следното питане:
при подготовка на ДС за увеличаване на РЗ забелязах в картона на Мениджъра ни, че в полето код по НКПД е записано само "12" - Административни ръководители и ръководители в търговските дружества. Трудовият договор е от 2006 г, когато кодът фигурира в договора е съгласно класификацията от 2005 г. Чудя се сега какво да правя - редно ли е така да стои само 12?
Отговор от НОИ от 2013 г:
По повод запитването Ви, относно изплащане на парично обезщетение от осигурителя поради временна неработоспособност Ви уведомяваме, следното:

Съгласно § 22о от КСО в сила от 01.07.2010 г., за периода до 31 декември 2011 г., осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия, втория и третия работен ден от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение.

На основание чл. 40, ал. 1 от КСО, осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност и при трудоустрояване, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Изискването за 6 месеца осигурителен стаж не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст.

Предвид гореизложеното в случай, че осигуреното за общо заболяване и майчинство лице няма необходимия осигурителен стаж, то няма право на парично обезщетение от средствата на ДОО, но осигурителя следва да му изплати за първия, втория и третия работен ден от временната неработоспособност, 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност.
Здравейте,

въпрос към тези, имащи опит в осигуряването на ЗП. Става въпрос за търговец, ЕООД, който се занимава с търговия на дребно с плодове и зеленчуци. Наскоро решава да започне да произвежда и земеделска продукция, която да реализира в търговския обект. Какво би следвало да се направи - може ли едновременно да е и търговец, и регистриран ЗП, или двете дейности трябва да са различни ЮЛ (или ЮЛ и ФЛ). Как стои въпроса по отношение осигуряването на собственика - досега се е осигурявал касто самоосигуряващо се лице, на минималния праг. Сега би ли следвало да се осигурява и като СОЛ и като ЗП?
Човека е трябвало да подаде преизчисляване само за една година трудов стаж,но без заработката.Преизчислява не на база заработка е ако взема заплата примерно 1000 лева иначе на база МРЗ пенсията се намалява.
РЗ, върху която го осигуряваме е над 2400 лв, има месеци, в които достига и прага от 2600лв.Затова ми е странно кое може да повлияе негативно на пенсията.
Здравейте,

в офиса днес дойде колега за да му изготвя УП-та. Човекът е пенсионер, назначен е във фирмата през януари 2015 (бил е пенсионер и при назначаването) и през цялото време на работа при нас е осигуряван на БРЗ, близка до максималния праг. Всичко дължимо е начислено, декларирано и внесено. Човекът е останал неприятно изненадан, че с новото решение пенсията му е паднала с около 10 лв. Как е възможно това?