Моля за съвет! Пенсионер с ТЕЛК ще се регистрира като земеделски производител, ще си плаща здравни осигуровки, дали ще трябва да плаща данък 10 % на субсидиите като данък общ доход за физ. лице? И ако да, дали може да се възползва от облекчението, за 7920 лева необлагаем минимум за пенсионери с над 50 % загуба на нетрудоспособност?
За такса за горивото, трабва ли да се пуска протокол по чл.117, а другите такси как ги осчетоводявате? Може би с кредитно искане! Ще ми ги прихващат всички такси от приходната факура заедно с горивото и застраховките за месеца и пътните такси. За таксата за спедиторската услуга знам, че се пуска протокол и се самоначислява ДДС. Но за таксата за поддръжка на картата за гориво не съм сигурна.
За такса за горивото, трабва ли да се пуска протокол по чл.117, а другите такси как ги осчетоводявате? Може би с кредитно искане! Ще ми ги прихващат всички такси от приходната факура заедно с горивото и застраховките за месеца и пътните такси. За таксата за спедиторската услуга знам, че се пуска протокол и се самоначислява ДДС. Но за таксота за поддръжка на картата за гориво не съм сигурна.
т.е. основанието за нулева данъчна ставка е чл. 21 от ЗДДС - място на изпълниние на услугата извън територията на България; данъка е дължим от получателя
Извършваме транспортна услуга съгл. договор със спедиторска фирма от Дания. За всеки курс те / в случая DSV/ се самофактурират като ми издават self-bill invioce. В края на месеца аз би следвало да издам българска фактура с общата сума за всички курсове през месеца. Въпросът ми е дали трябва да издам фактура с 0% ставка за ДДС и какво основание да цитирам /дали чл. 53 от зддс или чл. 22, който препраща към чл. 21 ал. 2 /Да уточня става въпрос за превози между страни от ЕС. Имаме регистрация по ЗДДС.
Трябва ли да се подава и VIES декларация?

Моля за помощ!
Здравейте и от мен!

И аз бих искала да се включа в питането. Моля някой, който работи с DSV да сподели опит. Как се работи с тях?  Благодаря предварително!