Това е от често задавани въпроси:
"Важно: Лицата, които не са осъществявали дейност по смисъла на ЗСч през 2023 г. (а през 2022 г. са извършвали дейност), е желателно да подадат декларация (Приложение 11), като за следващите години, в които не развиват дейност, няма да подават декларация, докато не възстановят дейността си, което ще изисква подаване на ГОД.

Лицата, които и през 2022 г. не са осъществявали дейност по смисъла на ЗСч и са подали декларация, могат да не подават такава за 2023 година."

Така че може би е вярно.
Въпрос: Как следва да се попълнят данните в т. 9 “Работни дни или работни часове през периода по болничния лист с право на парично обезщетение и работни дни/работни часове, за които осигурителят изплаща възнаграждение” от Раздел I. „Удостоверявам следните обстоятелства“ от удостоверение, приложение № 9 при застъпени периоди на временната неработоспособност?

Отговор: Когато болничните листове са със застъпващи се периоди е необходимо да се съобрази, че ако болничните листове са налични при осигурителя преди представянето на удостоверение, приложение № 9, за първия болничен лист в т. 9 се попълва целия период, вписан от лекаря/лекарите в издадения болничен лист “от ден” “до ден вкл.”, а в една от колоните “Работни дни” или “Работни часове” - броя на работните дни или работните часове, намален с броя на тези, които се застъпват от втория болничен лист. За втория болничен лист се попълва целият период “в отпуск от” и “в отпуск до”, така както е издаден болничния лист и броят на всички работни дни или работни часове от периода.
Ако за първия от два болнични листове със застъпващи се периоди вече е представено в НОИ удостоверение, приложение № 9, в което е вписан броя на всички работни дни или работни часове от периода по болничния лист, съответно целия календарен период на отпуска “от ден” “до ден вкл.”, тогава за втория болничен лист в т. 9 се попълва целият период “от ден” “до ден вкл.”, вписан от лекаря/лекарите, които са издали болничния лист и броят на работните дни или работните часове, намален с броя на тези, които се застъпват с първия болничен лист.
В случай че и за двата болнични листове със застъпващи се периоди са представени в НОИ удостоверения, приложения № 9 е необходимо за втория болничен лист да се подаде удостоверение № 9 с код “Корекция”, в което в т. 9 да се попълни целият период “от ден” “до ден вкл.”, вписан от лекаря/лекарите, които са издали болничния лист и броят на работните дни или работните часове, намален с броя на тези, които се застъпват с първия болничен лист.
Този:
Офис Център
Адрес:
ул.„Шести септември” 10
Код:
1000
Телефон:
02/ 8106603;
02/ 8106648
E-mail:ro2210_delov@ro22.nra.bg
Обслужва клиентите с постоянен адрес в районите Средец, Триадица и Лозенец

 жк Гоце Делчев 1404 София, Триадица
Погледнете кое е с червени букви - Данни за заявителя; Обявяване на актове; Приложения.
След това търсите там какво се изисква и не е попълнено.
Чл. 80. (1) Лице, което не подаде в срок данъчна декларация по този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. (2) Лице, което не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства в данъчна декларация, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. (3) При повторно нарушение глобата или имуществената санкция по ал. 1 е в размер до 1000 лв., а по ал. 2 е в размер до 2000 лв., освен ако лицето не подлежи на по-тежко наказание.
Подавам и в Търговски регистър и в Инспекцията по труда, защо да не може?
Можеш да продължиш с твоят ел. подпис.
http://nap.bg/news?id=2485

Декларацията по чл.50 ЗДДФЛ  с баркод
За прикачване на файл не съм сигурен дали става. Попълвате я он-лайн в сайта на НАП.
За коя данъчна декларация иде рече и на кого е ел. подпис?
Самият документ може да се подпише с ел. подпис, но явно така не го приемат.
Как да подпишем мейли-те?!
Ако е на  Outlook-а сигурно ще стане, но  в abv-то не виждам начин?