Много Ви благодаря. Отново се извинявам за причиненото неудобство на всички.
Здравейте отново,

След като от няколко месеца се панирам, в крайна сметка в една статия, а и прочирайки по-спокойно обяснението в сайта на НОИ, разбрах, че трябва просто да имам 12 месеца през целия ми стаж, в които да съм била осигурявана по линия Майчинство и общо заболяване. Разбрала ли съм добре? Ако е така - имам. Дано в крайна сметка съм разбрала...И всъщност в месеците, в които аз поради тъпота / да си го кажем честно / не съм се самоосигурявала за майчинство, като доход ще се вземе минималната работна заплата, а не това, на което се осигурявам реално.
Здравейте, със сигурност съм поредната, която ще задава въпроси относно майчинството, но се опитвам да се ориентирам и за жалост се оказва, че не мога.
Самоосигуряващо се лице съм и поради това, че не съм разбрала,че при вноската за болнични се включва и майчинство, то аз до този момент / от средата на 2013-та / се самоосигурявам без да плащам тази вноска. Осигурявам се на 420лв. С мъжа ми планираме бебе, което по план трябва да се появи в края на 2016-та. От януари вече ще внасям тази вноска, тъй като вече знам, че не е само за болнични, но въпроса с бебето е на дневен ред в семейството ми. Някой има ли представа дали може да се доплати за Майчиство и общо заболяване със задна дата в текущата 2015-та година? Ако не ме може - аз изобщо ще имам ли право на майчински? Според калкулатора, публикуван в сайта - би трябвало да получавам, но не знам дали е верен. Пак се извинявам за причиненото неудобство. Искам да разбрера предварително дали заради незнание ще ощетя семейството си.

Благодаря ви.