Още нещо  :blush:
При записване на стажа в трудовата книжка, времето което не се признава за трудов стаж се изважда от общия, нали така?
Здравейте. Моля за малко помощ. Имам служител, които за 2016 г. е ползвал 64 дни неплатен отпуск. З0 дни е признат за трудов стаж. От м. Ноември 2016г. напуска,  и при новият работодател започва да полвза отново неплатен отпуск.
Въпросът ми е: При новият работодател признават ли се отново 30 дни от неплатения отпуск за трудов стаж или след като за календарната 2016 г. е ползвал вече 30 дни, новите дни не се признават?
Здравейте.
Питането ми е следното. Майка е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Забременява и й издават болничен, но е за общо заболяване порди тежка бременност. Какво следва да се подаде в НОИ? Промяна в обстоятелствата по чл.53 и след това се подава болничния ? Или - Декларация по чл.54 за 50% обезщетение и болничния?
А ако е по чл.328 ал.1 т.1 - закриване на предприятието, тогава не е нужно разрешение от ИТ. А нужно ли е нещо друго освен предизвестие до работника и изплащане на едно възнаграждение?
Тя иска да я съкратим, за да взема по дълго обезщетение от борсата. Не знам колко време отнема това разрешение от ИТ, а не ми се иска да е по този начин.
Трудна работа
Здравейте. Имам майка, на която майчинството изтича и тя трябва да се върне на работа. Фирмата обаче не работи вече. Майката не иска да започне работа в друга наша фирма. Не иска и да си подаде молба за напускане. Иска да отиде на борсата и да взема обезщетение и за това иска да я съкратим на осн. чл.328 от КТ. Въпросът ми е: Ако я съкратим трябва ли да се иска разрешение от Инспекцията по труда?
Мнооооого благодаря  :smile1:
Знам, че може да се ползват данните от ПР, но е толкова трудно да ме разбере, че ...Човека е доста възрастен.
Много благодаря за бързия отговор. Само още нещо - от датата на назначаване до 01.11.2015 г. /примерно/?
Здравейте, имам следното питане: Пенсионер работи при нас от 2011 г. Понеже е чул, че може да си увеличи пенсията, сега иска УП. Той твърди , че до сега не е носил УП-та за увеличаване на пенсията.Въпросът ми е - за целия период от назначаването ли да му издам?
В крайна сметка, освен данъка, кои осигуровки е задължително да се внасят? Пенсионера няма друг доход освен пенсията. Може ли да конкретизираме само този вариант  /доход само от ГД/?
1. Доход над МРЗ - задължително данък и ЗО. По желание фонд"Пенсии"
2.Доход под МРЗ - задължително данък. Никакви осигуровки и не може и да избира.
Сега се пообърках.
Пенсионер, получава само пенсия и сключва граждански договор. Задължително се удържа данък, а осигуровки за фонд "Пенсии" са по желание. И ако прави вноски във фонд "Пенсии" може да му се увеличи пенсията. Обърках се за здравните вноски. Разбрах, че внасянето на осигуровки не зависи от размера на дохода по гражданския договор, но все пак:

Първи вариант: След приспадане на НПР получава 100 лева. Дължи задължително данък , и по желание осигуровки  за  фонд "Пенсии" .По желание и  здравни осигуровки.

Втори вариант: След приспадане на НПР получава 400 лева. Дължи задължително данък и здравни осигуровки, и по желание осигуровки за фонд "Пенсии".

Наистина се обърках : (
Да пропуснах да напиша, че приспадаме нормативно признатите разходи.
Още веднъж много благодаря.
Много благодаря за бързия отговор.
Правилно ли съм разбрала : Пенсионера няма други доходи освен пенсията. Ако дохода от гражданския договор е над МРЗ задължително се внасят всички осигуровки и данък. Ако дохода е под МРЗ задължително внася данък, а по желание може да внася осигуровки само за фонд Пенсии - 7.9%.
Здравейте.
Пенсионер сключва граждански договор. До колкото разбрах, ако възнаграждението е под МРЗ се удържа само данък от 10 %, а вноски за фонд "Пенсии" се правят по желание. Ако възнаграждението е над МРЗ се дължат осигуровки и данък. Въпросите ми са:

1. Внасят ли се здравни осигуровки, ако възнаграждението е под МРЗ?

2. Има ли значение размера на пенсията, или се гледа само възнаграждението по гражданския договор при определяне дали дохода е под или над МРЗ?

3. За последното тримесечие на годината данъка от кого се внася и кога?

4. Може ли стажа по гражданския договор да се отрази върху увеличение на пенсията след като по него няма работно време?