Здравейте, как да осчетоводя дарение, ДМА, на стойнот 1800 лв в полза на ЮЛНЦ в обществена полза? Дарението е без условие. Ще се използва за нестопанска дейност.
Аз си мислех за Дт гр. 20/Кт гр. 71 (Приходи от други дарения) със сумата 1800 лв. След това ако начисля амортизации 603/241 ще ги отнеса по Дт 611 или директно Дт 714 Приходи от други дарения. В края на отчетния период ще приключа 714 със 125 Резултат от нестопанска дейност. И тогава как да отчитам амортизациите през следващия отчетен период за същия ДМА? Четох НСС 20 за отчитане на дарения и финансирания, но тук няма условие за използването на дарението и няма как да признавам прихода през няколко отчетни периода с размера на начислените амортизации. Къде бъркам?
Здравейте, ЮЛ не подава декларация 1 и декларация 6 за няколко дохода по граждански договори през 2015 г. Лицата по гражданските договори са пенсионери и са с намалена работоспособност, като сред приспадане на нормативно признати разходи  облагаемият доход е под МРЗ, т. е. няма задължение за внасяне на осигуровки и данък. Но не са подадени декларациите за изплатените суми. Как може да ги подадем и какви ще са санкциите? Благодаря предварително.