От НАП ми обясниха, че наличието на ТД, без да се внася декларация е достатъчно за да използваш здравни осигуровки,но когато договора се прекрати остават дупки  за месеците, в които не е подавал декларация. Днес говорих със служител от инспекцията по труда и разбрах, че с трудовата книжка, отивам там, попълвам заявление и ми прекратяват договора служебно. Само се притеснявам, че в НАП трябва да му плащам лихвите.
Благодаря. Аз също мислех да пусна жалба срещу шефа ми към, който съм работила от 2009 до 2011. Говорих с жена му и се оказа, че е в неизвестност от два месеца. Нейните думи бяха :от два месеца го няма, а и да беше тук нямаше да иска да отиде до нап и нои, защото дължи много пари. С последния ми шеф също се чух и каза, че ще провери и ще оправи неговите лихви. Аз също не знам защо ми искат на мен тези лихви, но в крайна сметка нямало да ми пуснат осигуровките, които съм си платила, докато не се платят начислените глоби.
Здравейте, бих искала да ви питам за трудовите и здравните ми осигуровки, защото от две седмици ходя в нап и съм до никъде. Преди 4 години и половина започнах работа в една фирма, тази година по здравословни причини трябваше да напусна и съответно договора ми е прекратен. До тук добре. Отидох в нап миналата седмица, платих си осигуровките за последните 4 месеца, попълних образец 7 и ми съобщиха, че стария ми работодател не ми е пускал декларация за година и два месеца, също така по - предишния ми работодател също не ми е пускал декларация за два месеца и аз се водя до ден днешен по трудов договор при него. Аз съм напуснала от там 2011 и фирмата не е извършвала никакви дейности от тогава. И сега за всичките "чудеса ", които са сътворили моите работодатели, аз трябва да платя 456 лв. лихви, в противен случай здравни осигуровки не мога да ползвам,нищо че съм ги платила. Бих искала да ви питам, какво трябва да направя сега, и какво съм виновна, че някой не си е свършил работата? Благодаря.