Здравейте,
трябва да издам кредитно известие (в щатски долари) за цялата стойност към фактура, която е издадена в щатски долари. Тъй като курсът на долара е различен днес от деня на издаването на фактурата и не знам какъв курс да използвам в случая - днешния или този от датата на издаване на фактурата?
Да, за да е коректно издадена една фактура в долари, трябва да се издава след 18:00 ч., но когато клиентът си иска фактурата и си е платил не е редно да чака до 18 ч. Знаете ли дали има такава практика с издаване на кредитно/дебитно известие за възникналата разлика от промяната в курса на валутата?
Много благодаря за отговора :)
Да, това е така, но в 10 ч. сутринта все още курсът е от предишния ден и съответно фактурата ще бъде по него, а те до 18 ч. (примерно в 17 ч.) могат да го променят. Въпросът е дали това е проблем, тъй като ако се провери след някоко дни какъв е бил курсът на долара на тази дата, ще излиза, че е този от 17 ч. и се получава известна разлика в левовата равностойност.
Когато има някаква промяна в курса на валутата за деня (примерно в 10 ч. е бил 1.70 лв, а в 17 ч. е 1.75 лв, а фактурата е издадена в 10 ч.), трябва ли да се издаде дебитно или кредитно известие или не е необходимо?
Здравейте,
може ли някой да ми обясни, ако днес трябва да издам фактура за 5000 щатски долара и трябва да е с днешна дата, курса на БНБ, който трябва да взема, е този от вчера, тъй като от днес все още няма. В случай че към 17:00 часа излезе нов курс за днешната дата, какво трябва да направя и има ли проблем, че курсът е променен?