Секвестируем и несеквестируем доход.

След като се определи месечното възнаграждение за съответния месец, следва да се определи секвестируемия и несеквестируемия размер от това възнаграждение.

Несеквестируемата сума е тази, върху която НЕ МОЖЕ дабъде наложен запор. Запорът НЕ обхваща тази сума. Секвестируемата сума е тази, върху която може да се наложи запор. От нея се прави удръжката по наложения запор.
•Съгласно разпоредбата на чл.446 ГПК и ТР 2/2015г. на ВКС, изцяло несеквестируема е сумата в размер на определената от Министерския съвет минимална работна заплата за страната.  Към момента 20.01.2017г. МРЗ е в размер на 460 лв… Това означава, че тази сума е несеквестируема и следва да се изплати в пълен размер на длъжника/служителя. Тя  НЕ трябва да се включва в сумите, от които се прави удръжка по запора. От определената база за месечно трудово възнаграждение се изважда несеквестируемата сума и се превежда в пълен размер на служителя.
•Запорът се налага САМО ВЪРХУ СЕКВЕСТИРУЕМАТА част от месечното трудово възнаграждение на служителя. Ако работната заплата за съответния месец  е в размер, по-голям от определената за страната минимална работна заплата, то следва да се направи удръжка от сумата, която е НАД размера на МРЗ. Каква част следва да се удържи от тази сума се конкретизира за всеки случай поотделно в зависимост от размера на сумата и от това дали служителят има деца, които издържа.

Пример:

Месечната работна заплата на служителя след приспадане на дължимите данъци и задължителни осигурителни вноски е в размер на 530 лв.. От тази сума първо отделяме несеквестируемия доход в размер на минималната за страната работна заплата – 460 лв. След приспадане на тази сума остава сумата в размер на 70 лв. Тази сума е секвестируема и върху нея е наложен запорът. Тъй като служителят има 1 дете под 18 г., което издържа, то в случая ще сме в хипотезата на чл.446, ал.1, т.1 ГПК и следва да му бъде удържана 1/5 от секвестируемата сума  в размер на 70 лв.  т.е. сумата, която следва да бъде преведена по запора ще бъде в размер на  14 лв.
Какво общо има стажа с прага ?
Теб те интересуват календарни дни, за да оформиш трудовия стаж.

2011 01 03
2011 01 01
0000 00 02 дни

От 01,01,2010-03,01,2011 - 1г. 0м 2д.