Здравейте, искам да попитам относно определяне на размера на дневните. Много често изпращаме колеги на командировка в чужбина на симпозиуми и конгреси. Там има такса за правоучастие, която в повечето случаи покрива обяд или вечеря, понякога и двете. Според чл. 18 ако е осигурен обяд или вечеря се намаля с 35%. В такъв случай ако дните са 5, два в които пътува се дават 100%(храна обед и вечер и други разходи, т.е. 35+35+30%=100%. В другите три дни е осигурен обяд само, тогава за храна се дават 35%, а за други разходи, което е 30% през трите дни на престой ли се плащат, излиза че три дни трябва да получи 65% или?
Здравейте, относно определянето на дневни пари за командировка в чужбина се вижда от Приложение 2 (дневни и картирни). Въпросът ми е когато се командирова някой в чужбина за участие в конгрес например и таксата правоучастие включва само обяд, се намаля с 35% според чл. 18. Тогава от 100% остават 65%. Какво включват 30% други разходи, освен вътрешен транспорт? Щом е осигурен само обяда в дните на конгреса, тогава се намаля от дневните, а в дните на пътуване остава 100%?
Смятам, че за 5 дни трябва да се дадат 2 дни 100% (обяд, вечеря и други разходи), а в останалите 3 дни по време на конгреса 35% за храна). Не е необходимо за 5 дни да се дават 30% за разходи или? Моля за съдействие?
Обръщам се и към Дамата- Диана Динева! Така правилно ли е? :) Независимо за чия сметка са дневните, то ако в нощувката са включени разходи за храна и то full board (закуска, обяд и вечеря), да се намалят дневните?
Здравейте, моят случай е следният. Искам само да попитам дали е така. Наша дама от институцията ще пътува в чужбина. За Хърватия се полагат дневни 35 евро и кватирни 130 евро. Всичко е за наша сметка. Но в нощувката е включена full board, т.е. закуска обяд и вечеря. Смятам, че дневните се намалят на 30 процента. Т.е. ако нощувките са 5, от 12-17 то дните са шест. Тогава 6 дни са 30 процента дневните и 2 пътува 100 процента. В противен случай дневните излизат двойно. Правилно ли е?!