Описахте ситуацията точно така както е фактически ...  :smile1: Благодаря за бързите отговори и смятам да направя коригиращите операции.
Благодаря за отговора, и изпратения линк по темата. Разбирам, че тези вноски не се отразяват в увеличение на капитала, как да процедирам когато за минали години вече са отнесено по този начин с протоколи от ОС и съответно отразени в баланса?
При временна нужда от средства собственика на ЕООД или ООД предоставя на дружеството необходимите средства които счетоводно отразявам 501/102 или , за текущата година в която е направена вноската баланс и ОСК няма разминаване, проблема е в следващата счетоводна година когато ми дава разминаване на общитете резерви по баланс и ОСК а реално в ОСК стоят с начално салдо от предходната година текущо следователно без изменение и крайно салдо на други резерви равно на резервите по баланс. Предполагам това е чисто техническа настройка на формулите но неуспях да ги направя така че да не изважда тази грешка.
boryana.petkova дали сте получили отговор от Микроинвест за тази ситуация, сега аз изпаднах в нея, ще съм благодарен ако споделите какво е решението.
По точно ме интересува трупа ли ми се оборот за регистрация по ДДС когато префактурирането е свързано с реалното поемане на разходите !
За хотела издават фактура, която моля да е разбита по имена, когато е възможно, защото за служителите на рекламната агенция ще се признаят като разход за командировка в чужбина. Но за самолетните билети ми издават протокол на името на рекламната агенция като получател, и съответно билетите са на физическите лица.
Здравейте, ще продължа темата с малко по различен казус. Рекламна агенция организира бизнес форуми в чужбина, като за целта закупува самолетни билети, плаща разходи за наемане на хотел и др. Рекламната агенция пуска фактура на своите клиенти с обща стойност за цялата услуга (вътре са включени всички разходи които изброих по горе). Когато се отчитат приходите ако цялата сума се отнесе по 70-та група това генерира приход, съответно направените разходи за самолетни билети и нощувки на клиентите трябва да се отнесат по група 60. Тук идва и проблемът... мога ли да призная за разход закупени самолетни билети за сметка на лица който са служители на клиентите, или по точния вариант е да ги отнеса на разчет който да закрия с плащането по банка и остатъка от него да отиде в гр.70 като приход? Рекламната агенция не е регистрирана по ДДС, мога ли да префактурирам самолетните билети като не съм лицензиран превозвач, нямам и договор за посредничество с авиокомпания както изрично е написано в ЗДДС за да се признаят.