Здравейте,казуса ми е следният:Дружество раздава ваучери в размер на 60лв.Сега обаче се взема решение да се сключи и договор за допълнителна медицинска застраховка и съответно да се намалят ваучерите на 35 ваучер за храна и 25лв допълнителна медицинска застраховка.Някои от служителите обаче не желаят здравна застраховка ,а си искат ваучерите в пълен размер.
Въпросът ми е:
1. При положение, че една част от служителите изберат социалните разходи в натура, да са с предмет „ваучери за храна“ /около 90% от списъчния състав/, а останалата част от служителите предпочитат  „Ваучер за храна+Здравна застраховка“ /около 90% от списъчния състав на дружеството/, то може ли да се счита, че са изпълнени разпоредбите на чл. 204, ал. 1, т. 2, буква „а“и "б" и кумулативно разходите, които направи дружеството могат да се дефинират като „социални разходи, предоставени в натура“ на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол /наети лица/?
2. В случай, че ежемесечните вноски за „доброволно здравно осигуряване“ и ваучерите за храна (общо до 60лв месечно), които дружеството прави се определят като „социални разходи, предоставени в натура“ на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол може ли да се ползва от разпоредбата на чл. 208 от ЗКПО?
Благодаря предварително на включилите се с мнение в дискусията.
  Здравейте.Работодател иска да направи допълнителна здравна застраховка на част от служителите си за негова сметка.Цялата фирма получава ваучери за храна в размер на 60лв, така че тази застраховка не е социален разход, тъй като не е достъпна за всички служители.
  Застраховката е за сметка на работодателя, но ТРЗ програмата ми начислява осигуровки и данък и в крайна сметка, нетната сума за получаване от служителя е по-малка,отколкото преди застраховката.Тези застраховки би трябвало да са вид бонус, а излиза че служителя ще получава по ниска заплата заради бонуса?!
Аз ли бъркам някъде ?
Благодаря на всички за мненията :flowers:
Дано да нямам проблеми,но и досега никой не е забелязал :(
Да,периода е верен,но сумите в него не са.В ТРЗ програмата ми при така зададен период ми вади начислените заплати.Трябвало е да задавам период м.12,2015 до м.11,2016 за да е вярна изплатената сума.
Да.Така смятам да направя,но не знам трябва ли да правя някакви корекции за миналите периоди? Досега не е имало проблем и не съм убедена колко са гледани.
Не.Досега съм издавала бележката с доходи от м.01-м.12.2015,въпреки че декемрийската заплата е платена в м.01,2016.За тази година не знам дали да я подам  по верния начин.Ще ми се получи едно дублиране на м.12,2015.
Здравейте,издавала съм сл.бележка по чл. 45,за доходи от трудови правоотношения за цялата календарна година,въпреки че декемврийската заплата се изплаща м.01. Признавам си ,че е глупава грешка.Досега никой не е сигнализирал за проблем.Чудя се как да процедирам тази година.Да издам ли бележката вече с верния период от 11,2015 до 11,2016? Това как ще рефлектира на подадените досега бележки през миналите години.