Ами, аз предварително се извиних, че отварям наново темата. Търсих, но точно това, което ме интересува не го откривам.
Благодаря за отговорите!
Здравейте! Може би много пъти е коментирана тази тема, но .... пак бих искала да попитам нещо. Благодаря предварително за отговорите и се надявам да не съм досадна с питането си  ::) ::) ::)
Как се преизчисляват болничните преди 1997 г., за да се включи дохода в УП-2. Знам, че се взема брутното трудово възнаграждение от предходния месец, дели се на броя на работните дни в предходния месец. Полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножава по дните в болничен. Сумата, която се получи трябва да е базата, от която е изчислен болничния. Получената сума се прибавя към брутното трудово възнаграждение за отработеното време в месеца на болничния.
Например: болничен 5 дни в м.05 1994 г.
БТВ за м.04 1994 г. 2000 лв. / 20 р.д. в м.04 = 100 лв. за 1 ден
5 дни болничен  х 100 лв. = 500 лв. - това е сумата която ще се събере с брутното трудово възнаграждение за отработеното време през м.05 1994 и ще се включи в УП-2.
Какво ще стане обаче ако в м.04 1994 г. също има болничен. Тогава кой месец ще се вземе за база за изчисление на болничния от м. 05 1994 г?
Щеше да е много по-лесно за всички и щеше да спести усилия и време.... Но... това е България все пак.
Да споделя, за всички, които се интересуват - написах емейл до инфоцентъра на НАП и от там ми отговориха, че ЕТ, които отговарят на условията на чл.17, ал.2 от Закона за счетоводството и сами съставят финансовите си отчети НЕ следва да попълват данни за вида на правоотношението. Тези лица отбелязват, че отчета се попълва от физическо лице, тъй като собственика на ЕТ е физическо лице и попълват в предвиденото за целта място имената си и ЕГН.
Приятен ден на всички!
Благодаря на всички за отговорите! Така и направих, нищо не чекнах. Декларацията е приета от НАП.
Моята мисъл беше дали след това някоя умна глава няма да реши, че има нарушение.
Ох, ако ви кажа , че се обадих в информационния център на НАП за консултация - кое правоотношение да чекна - дали трудово, облигационно или нищо. И знаете ли какво ми отговориха - да чекна трудово правоотношение. Защото собственика на ЕТ полагал труд и това си било чисто трудово правоотношение. Обадих се от чисто любопитство - да видя какво ще ми отговорят.
И аз имам такъв въпрос. Закона за счетоводството дава право , когато ЕТ има оборот под 50 000 лева, съставителя на ГФО да бъде собственикът му, без да има изискване да отговаря на условията за съставител на ГФО. Обаче при попълване на данъчната декларация по чл. 50, в приложенията има полета да се запишат имената и ЕГН на съставителя на ГФО и има опции да се чекне,, че е или в трудово или в облигационно отношение. Няма предвидена опция за собственик.
При тази ситуация коя опция трябва да се чекне, така че правилно да се попълни декларацията?