Здравейте!
Създавам нова тема, защото прочетох много неща и вече се обърках. Имам нужда от малко разяснения, защото положението ми е меко казано плачевно.
Напускам сегашната си работа чрез предизвестие с 30-дневен срок. Договорът ми е ключен по чл. 70, ал. 1 във връзка с чл. 67 от КТ, със срок за изпитание 6 месеца в полза на работодателя. Като този изпитателен срок не е изтекал. Има ли вариант да не спазя целия период на предизвестието?
Половиният срок от предизвестието мина. Искам да знам, ако изляза в болничен до края на 30-дневния срок, дали времето на предизвестието ми ще се удължи и след изтичането му ще трябва да отработя оставащите работни дни. И ако реша да не спазя целия срок дължа ли обещетение в размер на една РЗ, или само за неспазения срок, който ми остава, т.е 15 дни?
Благодаря предварително за отговорите!
Здравейте!
Пиша нова тема, защото не намерих подобен казус.
Моя близка работи в банка от години. Сега си намери по-приятна и по-високоплатена работа. Подаде молба за напускане и съответно срока на предизвестието е 3 месеца. Има ли начин да напусне в по-кратък срок, тъй като от второто място няма как да я изчакат? Напускане по чл. 327 не е възможно, защото не отговаря на никой критерий от посочените в него.
Сега да дам и малко допълнителни пояснения:
1. Беше в отпуска, но й я прекратиха, защото нейна колежка излиза за повече от 6 месеца в болничен. Сега няма да може да използва и отпуската си.
2. Работното й време е до 17:30, но всяка вечер й се налага да остава до 18:30-19:00 часа, заради шефката й и за тези допълнителни часове не й се плаща.
Може ли нещо от изброеното да послужи, за да напусне преди изтичането на тези три месеца? Ако, да - какво трябва да се направи?
Благодаря предварително!