Здравейте, ако лицето обитава жилището, което използва за настаняване на гости, то извършва дейността си като ФЛ и съответно използва правото за НПР за ФЛ. Има в системата на НАП - въпроси и отговори по темата. Изпращам Ви подобен отговор на въпрос, в който може да откриете отговор и на Вашия казус.
 За т. 2 и 3 не бях сигурна. Благодаря Ви много!
Здравейте, бих искала да получа малко помощ. Установих, че лице, което е ДУК, осигурено на максимума и едновремено е СОЛ без ОЗМ с личен труд в друго дружество, е имало болнични за месец януари и юни 2023г., в които се е получило осиг. доход под макс. осиг. доход и се дължат осигуровки в дружеството на СОЛ-а за тези месеци. Декл. 1 на СОЛ за тези месеци не е подавана, подавани са само Декл. 6 за данъка, без да се приспадат осигуровки. Как следва да процедирам в дружеството на СОЛ?
1.Да пусна декл. 1 за тези месеци, нищо че е след срока?
2.Корекция на декл. 6 в посока намаление?
3.Вероятно и корекция на вече подадената Декл. по чл. 73 ал. 6?
Моля, споделете Вие какво мислите
Да споделя опита си, че ФЛ извърши регистрацията в Регистър Булстат със задна дата, макар че с известни главоболия, т.к. подаде заявлението лично на място. Подадени са съответните ОКД 5, декл. 1 по месеци, Декл. 6. Имаше разбира се нач. лихви. Подадена е ГДД по чл. 50, в което фигурира и дан. облекчение за деца, което вече е изплатено.
Много Ви благодаря! Аз също мислех за регистрация в Регистър Булстат със задна дата, но не бях сигурна че е възможно.
Задълженията му по ЗМДТ са платени. Единственото, което е направил за предходната 2022г. Няма регистрация в регистър Булстат, което ме притеснява, за да подам начало на дейност като самоосигуряващо се лице и да бъде обработено ОКД 5. Това е основополагащо, за да подлежи на осигуряване по реда на чл. 1, ал. 5, т. 2 от НООСЛБГРЧМЛ
Здравейте, сблъсках се със следната ситуация и не знам как е най-правилно да процедирам. Миналата седмица идва при мен ФЛ, което не е пенсионер и отдава имот за краткосрочно настаняване от 2022г., има единствено регистрация в Общината по чл. 61 от ЗМДТ и заплатен патентен данък. Лицето подлежи на осигуряване като СОЛ, но към момента не е регистриран в регистър БУЛСТАТ и съответно няма как да подам ОКД 5, дори и със закъснение и съответните пропуснати декл. Обр. 1. Как да процедирам при попълването на ГДД за 2022г., т.к. има реализирани доходи?
Здравейте,
Имах подобен случай миналата година и стигнах до извода, че ако не попада разхода в кръга на чл. 31 от ЗКПО, т.к. са подробно изброени случаите, в които разходите за дарения са признат разход, то следва финансовият резултат да се преобразува с тези суми.
Но ще се радвам и други колеги да споделят мнението си.
Здравейте,
Бих искала да получа съдействие относно правилното отразяване в Дневник покупки на доставка на стоки от Великобритания, която вече не е страна членка на ЕС.  Фактурата за придобиването на стоките е с начислено ДДС. Стойността без ДДС  е под 150 евро.