Код 107 „Обезщетения и помощи по част първа от Кодекса за социално осигуряване, включително изплатените на основание чл. 40, ал. 5 от същия кодекс, освободени от облагане на основание чл. 24, ал. 2, т. 14 от ЗДДФЛ“. Тук се посочват обезщетения и помощи по част първа от КСО, които се изплащат от работодателите, включително сумите за първите три работни дни от временната неработоспособност
Благодаря! И аз съжалявам...
По темата за предстоящото пенсиониране и обезщетения бих искала да попитам следното:
 Предстоящо пенсиониране /на 28 юли се навършва необходимата възраст/. На 28 май лицето получава 1- месечно предизвестие за съкращение на щата, т.е. последен ден на работа е 28 юни . Трудов/осигурителен стаж във фирмата - 9 1/2 години. Лицето е информирано, че документи за прекратяване на трудовото правоотношение ще получи след 15 юли поради отпуск на лицето което ще оформи документите. Въпроси:
1. Лицето трябва ли да се регистрира в БТ при положение, че на 28 юли ще подаде документи за пенсиониране в НОИ, а обезщетение по чл. 222, ал.1 от КТ би следвало да му бъде изплатено от фирмата при представяне на трудова книжка.
2. Фирмата - последен работодател ще дължи ли обезщетение по чл. 222, ал.3 от КТ / 2 или 6 заплати при пенсиониране/ или заради липсващия 1 месец лицето ще пие "една студена вода" за благодарност?
Благодаря на коментиралите случая!