Как се процедира при определяне на обезщетението на НОИ - казаха ми, че трябва да излезе решение и тогава да се изплати обезщетение.
Има ли право лицето, което кандидатства  за обезщетение да откаже обезщетението, определено в решението, ако не го устройва като размер - т.е. изисква ли се съгласие за решението или директно се превеждат парите в определения размер ?
Здравейте,
Когато лицето е регистрирано към АЗ и НОИ и е със заболяване и  поради независещи от него причини не може да отиде да се подпише в Агенцията по заетостта - от там са казали, че при заболяване, може да се отложи датата, тъй като това е уважителна причина ( заедно със задържането от органите на властта).  Но не са казали към кого да се издаде болничния. В този случай как стои въпроса - към кого трябва да бъде издаден - АЗ, НОИ  или просто се издава бележка, че лицето е със заболяване. По принцип знам , че до 30 дни от прекратяването се издава към стария работодател, но 30 дни са минали ( вече са около 70).  Благодаря !
Здравейте,

Интересува ме дали при регистрация в БТ и вече определено обезщетение от НОИ имам право да се отпиша по собствено желание от БТ и след 3 месеца да се регистрирам отново и да използвам остатъка от обезщетението.
( знам, че е когато е отписване поради започване на работа- може, но при мен случая не е такъв, около два месеца и половина няма да съм в страната )
Благодаря ,
Най- добре към тях да се отправи запитване  :wink1:
Да, и аз така мислех , но сега докато гледам в нета има следната статия :
http://www.bluelink.net/novini/raboteshtite-studenti-veche-shte-imat-pravo-na-parichni-obezshteteniya-kogato-ostanat-bez-rab

Освен това в сайта на Министерството на труда и социалната политика има следния въпрос и отговор :

2018-01-26 23:12:55 - М. Гинева
Ако работещ и осигуряван за всички социални рискове служител-държавен или общински бъде приет студент редовно обучение има ли право на обезщетение за безработица?
2018-02-12 15:19:10 - Дирекция "Политика на пазара на труда и трудова мобилност"
Приети са законодателни промени, които регламентират правото на учащи се, които отговарят на условията за получаване на парично обезщетение за безработица, регламентирани в чл. 54 а, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, да получават такова обезщетение, независимо от факта, че продължават образованието си. / ДТ


Т.е. не знам към днешна гледна точка как стои въпроса и какви са тези промени, защото и аз знам, че преди години не можеше, но сега как стои въпроса .....
Здравейте,
Разгледах форума, но никъде не намерих отговор на този казус :
- Имат ли студентите редовно обучение, обучаващи се в български университет, в 5 годишен курс на обучение, право на обезщетение от Бюрото по труда, защото преди години имаше полемики по този въпрос ?
Какво е положението към момента? Могат ли студентите да се регистрират в БТ.

Здравейте,
Използвам темата, за получа отговор на въпроса :
- Имат ли студентите редовно обучение, обучаващи се в български университет, в 5 годишен курс на обучение, право на обезщетение от Бюрото по труда, защото преди години имаше полемики по този въпрос ?
Какво е положението към момента? Могат ли студентите да се регистрират в БТ.

и

- Влезе ли в сила изискването последния трудов договор да е поне двумесечен, за да може да се получава обезщетение или не го приеха ?

 :wink1: