Да, от всичко което изчетох и аз разбрах, че се взема месеца с мин. 10 р.д, в случая ще е декември. Само, че някъде счетоводителите намесват и този 1 р.д от месеца в болничен?
НСОРЗ Чл. 19. (1) Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.
(2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.

И в пример как би изглеждало това? Да речем, че брутното месечно възнаграждение е 1000 лв и за м. януари, има изработен един ден? А какво става с неизползвания платен годишен отпуск? Той добавя ли се към брутната заплата?
Брутни, но какво става, когато има болнични? Взема ли се предвид, че обещетението за болничен е 80% от брутната или това няма значение?
Ако са 10,5 брутни заплати, на послената отработена заплата, то тогава кой месец се взема предвид, януари, в който има има 1 отработен ден или предходен месец?
Благодаря за бързия отговор. Да, 10,5 са. Пиоследният работен месец е януари, 2018г. От него има само 1 изработен ден. Т. е от 4,01,2018 е в болничен. Как би следвало да се изчисли?
Учител с настъпило право на пенсия по възраст и стаж, продължава да работи на редовен ТД без прекъсване. Излиза в болничен за 180 дни без прекъсване. Ще има право и на ТЕЛК с удължаване на болничния след първите 180 дни. Ако реши да прекрати ТД и да излезе в пенсия, му се полагат 10 заплати. В неговия случай, на ползване на дългосрочен болничен, на каква база и как ще се изчислят тези 10- ет заплати?