Да си повдигна темата за още един въпрос. От къде да взема сумата по трудов договор за таблица 2 за дните в болничен. ?
Зависи  от това, което ще намерят. Минаваме всяка година. Ако всичко е наред, оставяте документите и Ви се обаждат след няколко дни. Може обаче да искат допълнителни неща.  но принципно не е страшно.
Благодаря още веднъж. Стана ми ясно.
Да правилно сте разбрали. Ясно. Благодаря.  :smile1: Но  на СОЛ им плащат целия болничен, там няма три дни . Скоро дори от НОИ се бяха объркали , точно в тази точка, преведоха остатъка от болничния и дори се извиниха.Затова го написах. Още веднъж благодаря Изясних си го. Наистина не съм била съвсем права.
Благодаря за включването.  :good:Той няма дни от работодател, защото е сомооситуряващо лице  Но определено 600 лв за два работни дни са по- малко от 3000 Искате да кажете, че трябва да декларирам осигуровки въ/у 560 лв?
Здравейте!
Имам казус, над който се чудя , но не съм  много сигурна в отговора, затова ще помоля за малко помощ.
Случаят е следния: Самоосигуряващо лице, работи на трудов договор, по който през определени месеци на годината достига максимума, а в други не. Подаваме Д1 с код 12 / осигурява се  върху всички рискове/ Когато достига максимума ,подаваме нулева декларация с отбелязано " зачетено за осигурителен стаж без осигурителни вноски". Когато е под максимума пресмятаме разликата и върху нея превеждаме осигурителните вноски.  Но декември излиза в болнични и има само два работни дни, С доход по трудов договор за двата работни дни 600 лева И тук ми е проблема. Аз деля 3000 лв/ максималния доход/ на 19 дни / колкото са в декември/ и получавам157,89 лв / ден Умножавам по 2 дни и получавам 315,79 лв   И според мен за двата дни е осигурен на максимума и отново подавам Д 1нулева И разбира се, върху болничните 4,8 в/ у 560. Но мои колеги мислят , че не съм права. Та... дали някой ще се включи да внесе малко яснота!
Благодаря предварително!
Здравейте!
Не съм на" ти"  с въпросите за пенсиите, но много искам да помогна на едно момче с информация, така че ще изложа тук фактите и ще задам въпросите. Ако някой вещ в дебрите на пенсионната система , реши че иска да помогне, ще съм благодарна.
Момче на 19 години с вродено рядко заболяване , / телк 80 %/, без трудов стаж получава социална пенсия за инвалидност. Но тъй като нейният размер е почти символичен, сравнен с цените на лекарствата, които са му нужни, трябва да започне работа.
Въпросът е  дали след една, или две  години работа ,ще има възможност да подаде документи пред  НОИ за преминаване от социална пенсия за инвалидност към пенсия за инвалидност поради заболяване и дали пенсията може да бъде коригирана по този начин?
Благодаря предварително на отзовалите се!
Здравейте!
Имаме работник, който системно нарушава трудовата дисциплина, но официално не му е правена забележка. Правим компромиси.
Днес дойде на работа в нетрезво състояние,  хвърли една неподписана молба за напускане и си тръгна. Обадихме му се по телефона да дойде да си подпише молбата, но той каза че ще дойде когато си поиска.
С две думи... каша.
Сега не знам какво да направим. Смятам да го уволним дисциплинарно , но сега като чета закона ,виждам че трябва да го изслушаме и да вземем писмени обяснения. Но той не иска да дойде. как да постъпим и има ли някаква бланка , която да му изпратим пощата , да  се яви, а ако не се яви да я използваме?
Благодаря Ви за отговора!
Може ли малко информация?Изчетох за кой ли път наредбата и кодекса и не намирам  отговор. Работници са назначени на почасово заплащане. Работят по 8 часа на ден по график, / само през деня/, вкл събота и неделя. Нямат извънреден труд, Нямат нощен труд.  Трябва да им се осигури междуседмична почивка 2  последователни дни. ОК ! В кодекса пише " единия от тях ОБИКНОВЕНО е неделя." В наредбата нищо такова не пише. Според мен не е задължително да е неделя,А заплаща ли се увеличение на заплатата за неделя, когато са по график? За официалните празници - ясно 100 % Ще бъда благодарна  за информацията.
Доста почетох, доста мислих , но  ми останаха неиизяснени неща. ОК Пускаме умедомлението по чл 123 без ДС , без ТД. но какво става ако искаш да съкратиш работник , или той иска да напусне сам. На база на кое ще бъде съкратен?
Здравейте!
Моля за малко помощ!
При прехвърляне на работници по чл 123  от КТ , новия работодател подписва ли със всеки работник допълнително споразумение пред прехвърлянето?
Благодаря предварително!
Ще използвам темата,за да задам един въпрос. За продажбата на тези билети използва ли се касов апарат? И ако да, кое супто използва-свое ,или на организацията на коуто са билетите?
Моля за помощ!
ЮЛНСЦ, регистрирано в обществена полза прави годишно отчетно изборно събрание. Управителния съвет е взел решение, да се заплатят пътните разходи на присъствощите членове. Как да се оформи този разход.? Имат ли право на командировъчни?
Благодаря предварително!
Като е от стария апарат, си му пуснете от старите сторно бележки.
Защо да не може? Всичко може,стига да знаете как. Може да си ги внесете като физическо лице и после да си ги дарите,може да си  ги внесете като физическо лице и после да си ги продадете. Може дори догодина  и приложение 13 даже да попълните. Може да си пуснете фирмата за два дни и после да я затворите и после пак да я отворите   И други и работи може.
Здравейте!
Когато човек  има телк над 50% и  е отпусната инвалидна пенсия,какво става с недостигащия стаж?
Ясен ми е въпроса с отпскането на инвалидната пенсия,но ако на човека не му достига стаж за пенсиониране за осигурителен стаж и възраст,трябва ли да продължава да се осигурява,дори и да има инвалидна пенсия,за да може след определени години да се пенсионира  за осигурителен стаж и възраст?