8 - за удържания по чл. 42 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица , както и за авансовия данък, дължим от работодателя на основание чл. 42, ал. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;
Това е от Указанието за попълване на декларация 6 и според мен следва да го начисля в момента на плащането, за да съм в срок за подаване на декларация 6, но чл. 42 гласи  Авансовият данък за доходи от трудови правоотношения се определя от работодателя месечно на базата на месечна данъчна основа и затова се обърквам дали трябва месечно или в месеца на изплащане на труда.
Ами аз не се занимавам с ТРЗ и не начислявам заплати. Приятел, който има ЕООД ме помоли да го водя за кратко докато си намери счетоводител. Просто не съм запозната с тази материя.
Ще съм благодарна ако ми помогнете.
Със сигурност в практиката се срещат и двата случая. :smile1:

А кой е правилният? :)
Имам подобен случай като на колежката. Искам да попитам в този случай кога следва да се състави статията за начисляване на ДОД - заедно с месечното начисляване на разхода за заплати на СОЛ или в момента на изплащане на възнагражденияето му?
Здравейте,
Имам лице на ТД по чл.114, което работи 5 часа седмично (вторник - 1 час, сряда - 2 часа и петък - 2 часа). В декларация 1 на програмата на НАП как следва да се попълнят кл.14 и кл.15? Благодаря