Благодаря за отговора. Да поясня само - обмислям второто дете да го раждам в чужбина и би ми било притеснено да пътувам до БГ толкова близо до термин, само за да взема болничния. Бих могла да помоля човек с пълномощно от мен да вземе документа от гинеколог и да го даде във фирмата, но знам че докторите в БГ не са склонни да пускат болнични, когато лицето е в чужбина. Затова се надявах че някакъв документ от тук би могъл да се използва вместо този 45 дни преди раждане.
За връшането на работа бях чела, че ако не се връщам на работа изобщо ще си получавам обещетението като при първото дете, което ме устройва идеално, затова не бих искала да го правя. Предполагам има начин да си прекъсна едното майчинство и да мина в следващото без да трябва да се връщам дори и фиктивно на работа или се бъркам?
Имам няколко въпроса във връзка с продължаване на майчинство с второ дете
1. Синът ми скоро направи годинка и разбрах че чакаме второ дете - кога следва да подам декларация за промяна на обстоятелствата към работодателя, уведомявайки ги за това че съм бременна и това ще повлияе ли на обезщетението, което взимам в момента. На трудов договор съм.
2. След раждането на синът ми заминахме за чужбина (страна от ЕС) и планираме второто дете да се роди тук. Въпросът ми е има ли как да получавам майчинство за второто дете от България, какви документи следва да подам и могат ли те да бъдат издадени от органи/институции тук?