Здравейте,

Интересуваме, може ли имущество на юридическо лице да бъде доброволно използвано за обезпечаване на взимания на държавата и къде, и какви документи се подават за това. Не е задействана процедура от публичен изпълнител и няма издадено постановление. Целта е да посочим точно определено имущество,което може да бъде запорирано до размера на задълженията.
"Ако интересите на работника или служителя налагат това да се случи, може да се подпише споразумение с работодателя за намаляване на трудодобавото възнаграждение и увеличаването на добавките, които се получават. Работодателят обаче не може едностранно, без неговото съгласие, да въведе това изменение."
 Не съм писал,че работодателя едностранно намаля трудовото възнаграждение. От по-горе цитираното,извода е ,че може, но с допълнително споразумение,подписано от служителя. Мисля,че Ви е ясно,че когато някой служител не е съгласен,просто си тръгва.

Здравейте,
Въпросът ми е може ли част от заплатата,която е минимална за страната, да се плати частично с ваучери за храна:
Пример: 510 лв. брутна - 396 нетна - 60 лв. ваучер + 336 във брой.
Това съм го прочел,но все пак има хотели за 30лв. и такива за 100 лв. нощувка. Управителят ме пита каква сума може максимум да се приеме като разход от данъчните.
Обадих се в НАП,не можаха да ми отговорят.
Здравейте,
Интересуваме има ли нормативен лимит за размер на нощувка при командировка, над който сумата не се признава като разход или се дължи данък за представителни разходи.
donika.savova кое точно не е ясно?  Тъй като в нашата страна, повечето искат само да взимат, идва момент хората,които работят,си тръгват и ако могат си правят нещо свое. Такъв е и нашият случай. Шефът ми работеше като управител в другата фирма и му омръзна да прави пари за други. Тъй като е бил двигател за старата фирма,му я предложиха на него, тъй като не могат да се справят сами. Все пак не иска да си разваля отношенията с хората там и съвсем колегиално иска да им плати адекватна цена. Въпросът е каква е процедурата,има ли ограничения от закона,заради това, че е управител там и как се оформя счетоводно. Това,което до сега съм видял е,че съгласно закона, фирмата си остава самостоятелно юридическо лице в срок от шест месеца,след прехвърляне на собствеността. Дали ще я ликвидира или ще е я остави е друг въпрос.
Не искаме да го освобождаваме, тъй като до сега сме доволни от неговата  работа. Ако го освободя сега,след шест месеца ще го назнача пак и Ви е ясно колко са документи за разписване и оформяне. Според мен може да го пуснем неплатен отпуск.
Здравейте,

Предстои ни прехвърляне на активи и самата фирма,чиито управител е сегашният собственик и управител на нашата фирма.
На първо място фирмата има ДМА на нулева стойност и такива с малка остатъчна стойност,на каква стойност следва да ни ги продадат?
Второ, има ли ограничение като срок, в който може да бъде прехвърлена фирмата. Нашият управител не е собственик,а управител в предишната фирма и тъй като собствениците не искат да продължат дейността си,му предлагат да я изкупи.
Здравейте,

Имаме служител,който е с присъда и от миналият четвъртък е в затвора. Тъй като става на въпрос за дребно провинение,управителя иска след като колегата си излежи наказанието/ шест месеца/,да продължи да работи при нас.
Въпросът ми е по какъв начин да го оформим документално? Предполагам,че трябва да го пуснем неплатен отпуск,но на какво основание и трябва ли в този случай да ни напише молба?