Много благодаря за информацията. Взеха да ми се изясняват нещата. И последно да попитам: ако си прекратя майчинството и ползвам болнични до раждането, без да се връщам на работа, това ще се отрази ли на сумата, която ще получавам през първата година на 2-рото дете? Предполагам, че и сумата от болничните ще бъде по-висока от 380-те лева, които вземам сега.
Благодаря за бързият отговор. Явно няма да има голям смисъл да се върна на работа. Не знам тогава как стои въпроса с болничния 45 дни преди раждане, т.к. той трябва да е от дата 18.03, а 2-рата година на първото ми майчинство трябва да приключи на 19.04.
Да това е целта, защото сега за 2-рата година майчинството ми е 380 лв, което автоматично ще намали сумата, която трябва да вземам за второто дете през първата му година. Все пак не разбрах трябва ли да се върна на работа за определен период?
Здравейте,
Ситуацията при мен е следната: държавен служител съм и  в момента ползвам 2-рата година от майчинството, а също така съм бременна във втори месец. Възможно ли е да прекратя майчинството, с цел да ми се актуализира заплатата и след това да ползвам болничен за втората бременност. Ако да, трябва ли да се върна на работа за определен период от време или направо мога да почна с болничните.