Привет P.G.H.R.,

Благодаря ти за отговора!
Последен върпос: имате ли информация какъв ще е периода за ползване от "хубава" борса? Предполагам периода ще бъде по-кратък в сравнение със случаите на обичайно съкращаване на щат? Лично мен и 2-3 месеца ме оправят докато си намеря прилично място, защото и без това не ме свърта на едно място и без работа.

ПП: Да допълня, за тези 15 години никога по никакъв повод дори не съм се регистрирал на борсата.

Поздрави,

Здравейте,

поизчетох цялата тема, но така и не успях да намеря някой със същият казус като моя, затова ще си задам и въпросите тук, надявайки се някой да ми отговори.
Поради системно неизплащане на трудовото ми възнаграждение в срока договорен в ТД, и напиращото от доста време нежелание да продължавам съвместната ми работа с тази фирма, бих искал да прекъсна трудовия си договор по чл. 327, ал.1, т.2 от КТ. За повече от 15 години трудов стаж, досега никога не ми е минавала мисълта да се ползвам от обезщетение от борсата, но в момента това е добра алтернатива предвид факта, че към момента не съм готов с ново работно място, на което да се преместя, в момента в който се разделим по взаимно съгласие.
Въпросите са ми следните:

1. За да се ползвам с възможността по този член / напускане без предизвестие от моя страна / - има ли някакъв регламентиран срок за закъснение на изплащане на трудовото възнаграждение или и само 1 ден е достатъчен? В случай, че е заплатил частично възнаграждението в срок, а след неговото изтичане е доизплатил възнаграждението, това счита ли се за закъснение? Предполагам, че да, тъй като в ТД ясно е записано, че цялото възнграждение е платимо до еди коя си дата.

2. Напускай по чл. 327, ал.1, т.2 от КТ, с какво обезщетение бих могъл да се ползвам от държавата? Минималното за безработица от 9лв. / ден или бих могъл да ползвам и грозния термин "хубава" борса от 60% от брутното възнаграждение? В случай, че мога - за какъв период от време?
Също така прочетох и че работодателя ще ми дължи обезщетение от 1 брутна заплата за срока на предизвестие / в моя случай 30 дни / , но не мисля да се възползвам от тази възможност, защото сме в прилични отношения.

Предварително благодаря за отговора!

Поздрави,