Фирма регистрирана по ДДС закупува стока през платформата Алибаба.Получава фактура от китайската фирма продавач и от Алибаба. И в двете фактури няма ват номера няма и начислено ДДС. Плащането реално е към Алибаба. Стоката пристига в Германия там се обмитява за сметка на продавача (DDP) и в България пристига с DHL. От изчетеното разбрах, че няма как да е внос /няма митническа декларация/, няма как да е и ВОП. Как би следвало да се осчетоводи? Коя от двете фактури?
Да това го разбирам. В случая е лесно да се засече, защото един клиент, малко фактури. Нали от касовия отчет вадим фактурите в брой и другото е свободни продажби.. фирми с много клиенти, фактури и касови бонове, как се засичат това.. директно ще отиде два пъти на приход.. или аз пропускам нещо
Здравейте,
Знам, че може касовият бон и фактурата да са с различни дати, но не знам как точно да си тълкувам следния казус: две свързани фирми (регистирани по ДДС), едната фактурира на другата услуга с плащане в брой. Приходната фактура от декември 2023 касовият бон чукнат март 2024. Фактурата ясно си е осчетоводена в месеца в който е издадена, влязла в дневниците.. но какво става със сумите по касовия отчет.. фирмата, която фактурира няма други клиенти, т.е. няма свободни продажби. Ако не ги осчетоводя, в края на годината приходите по касов отчет и тези в програмата, ще се разминават, нормално ли е, не е ли..