Благодаря. Май разбрах сега. Тоест ако искам да вземам 1000 лева преди осигуровки, данъци за печалба, дивиденти и т.н., трябва да издам фактура за 1200 лева, тоест върху сумата да добавям и ДДС-то.
Ясно за осигуровките.

Нека да перефразирам въпроса си за ДДС. Най-вероятно аз не мога да задам правилния въпрос понеже съм пълен лаик по темата. :)
Да речем издавам фактура за 10 хил. лв. Според калкулаторът, общите разходи (вкл. 5% дивидент за да станат парите "мои") излизат 2160.10. Това означава, че остават 7839.90. На тези 7839.90 лв. трябва ли да плащам/връщам и ДДС на държавата, тоест да приспадна още 20%? Или това ще е сумата, която ще си остане за мен?

Реално като издам фактура за 10 хил. лв., колко биха ми останали чисто на мен след всички разходи (данъци, осигуровки, ДДС и т.н.)?
А трябва ли да плащам/връщам 20% ДДС в края на годината? Убеждават ме, че трябва да си връщам ДДС-то за горницата след като изкарам разходите. А моите разходи ще са минимални, реално няма за какво да харча фирмени пари, по-голямата част ще си трябва да си прехвърлям като дивидент.

Доколкото разбирам обаче от Вас и от калкулатора, единственото което плащам е 10% корпоративен данък, 5% дивидент ако реша да изтегля парите, и осигуровки за мен самия като управител на ЕООД-то.

Също така, какво се случва с допълнителното здравно осигуряване? И там не трябва ли аз да си внасям пари след като съм самоосигуряващ се?

Здравейте.

Имам няколко въпроса с цел да добия обща представа за счетоводството и плащането на данъци при работа като контрактор. Разбира се, за конкретни цифри ще се консултирам със счетоводител на място, но все още е рано за това.

В случай, че работя като контрактор (в ИТ сферата, ако е от значение), какви разходи ще се наложи да плащам на месечна или годишна база, тоест каква част от фактурираната сума мога да получа нетно?

Доходът ще е над 50 хил. лв. годишно. Работодателят е в чужбина, извън ЕС. Ще трябва ли в такъв случай да връщам ДДС в края на годината? В ИТ сферата ще ми е трудно да генерирам разходи като цяло, така че голяма част от сумата предполагам ще бъде обложена с ДДС.

Според вас какви ползи би имало от това да се осигурявам на максималния осигурителен праг, ако да речем се реша за ЕООД и аз съм управителя? Каква е общата практика при такива случаи? Осигуряване на минимума, максимума, или някъде по средата?

Използвах следния калкулатор: https://www.kik-info.com/kalkulatori/samonaet-eood.php
Горе-долу реални ли са изчисленията тук или пропускам нещо? Не виждам да пише нищо за ДДС. Също така, ако се осигурявам спрямо максималният осигурителен доход, разликата се увеличава значително в полза на ЕТ. Защо се получава така?

Благодаря предварително и се извинявам, ако съм допуснал грешки в терминологията. Досега винаги съм бил служител със стандартен трудов договор и за пръв път ми се налага да се занимавам с такива неща.