Чисто технически / подчертавам това / бихте постигнали желания резултат, ако подадете уведомление за сключено допълнително споразумение, в което да въведете правилния КИД и актуалните данни за лицето / в тях няма да има промяна / . Не коментирам в случая правилността на това действие - ясно е, че уведомление се подава при промяна на срок на договор и заплата.

Благодаря, това беше другата опция, но... да, трябва да се помисли.
Milana Petrova ,

понеже ме заинтересува причината за отказа, който сте получили и исках да си обясня / за себе си / някои положения отново прегледах сега темата. Мисля, че първоначално съвсем погрешно съм Ви разбрала и оттам нещо в обясненията впоследствие не ми се "вързваше".
Дали може да ми потвърдите сега правилно ли Ви разбирам ?

" Проблемът идва от следната ситуация, през 2017г се въведе изискване за посочване на работно място на заетите, и наложи промяна на вече регистрираните трудови договори, подадени са с общ файл и при подаване е посочен КИД по първоначално решен от фирмата КИД 10.89 и в НАП са с този код."

Искате да кажете, че при подаване на уведомления за вписване на ЕКАТТЕ сте променили КИД на всички наети и те вече са с един и същ КИД в системата поради тази причина ?
И гледайки този КИД в справката за трудови договори при проверката от НАП констатират, че нямате диференциране на работниците според вида на дейност, защото сте въвели 2017 еднакъв КИД за всички  ?
Ако по-горе правилно съм разбрала, че 2017 с ЕКАТТЕ сте уеднаквили КИД-а на всички то това не го разбирам.
В справката на НАП КИД би бил променен, ако се подаде ново уведомление за тези лица по друг повод или специално . За Д1 съм писала, понеже в съвсем друга светлина разбрах нещата - като корекция на Д1 поради неправилно посочен КИД там.

Дали не бихте пояснила, ако това не Ви затруднява ?

Здравейте
да правилно сте ме разбрали, предполагам е направено заради промяна дейноста на фирмата и така е решено и явно е допусната грешка. Питането ми беше точно заради това, как може да бъде коригирано,  освен със заличаване и подаване наново уведомление за лицата, което не ми се струва редно. Оттам и следващият ми въпрос, след като НОИ изплаща сумите, а служителите са осигурявани по основен икономически код, в т.12,2 не е 56.10 за продавач в закусвалня,  дали въобще ще бъде изплатено нещо.
Бих искала да Ви попитам евентуалната промяна и привеждането в съответствие на  КИД по дейности ще даде ли възможност на фирмата да поднови кандидатстването си по програмата ? И проверката от НАП само на Д1 ли е била или са гледани и трудовите договори на лицата, от където евентуално би била видна необходимата информация ? И ако са били гледани и трудовите договори не се ли е направила препоръка за корекция на подадената информация ?
Иначе промяна би могла да стане с коригиране на Д1 .
Благодаря и на Вас за отговорите, ще се кандидатства наново за "коректните" лица за април месец. Поне за част от персонала, ако е въможно да се получи "нещо". Исках да разбера дали правилно се внасят осигуровките на служителите и да коригирам нещата за в бъдеще, за съжаление с Д1 не се променят, защото тогава всички щяхме да сме с един КИД в справката по трудови договори,а преполагам там е гледано. Не, не са искани трудови договори. Изпраща се отказ и причините.
Според мен не е точно така.
Ако фирмата има две, три и ли повече дейности - строителство на сгради, търговия на дребно с битова електроника, издаване на книги..., то в т.12.1 на Д1 за строителите би трябвало да се попълни 4120, за търговците - 4743, а за издателите -  5811. Код 0000 де се попълни в Д1 на счетоводителя, снабдителя, управителя..., които обслужват всичките дейности.
А т.12.1 ще се попълни според тази ик.дейност, в която има най много заети. Или която е с най-високи прагове. За последното никой няма да Ви се разсърди :)
Имате предвид в т.12,2 на Д1, във фирмата КИД е 1085 и ако може да се каже е с по-високи прагове. В отказа е посочена "проверка в НАП", където на две от лицата назначени през годините КИД е променен зарди изискването за посочване на работно място, а  за тях и за другите под код ресторантьорство реално са внасяни осигуровки по основен икономически код 1085.
В Д6 няма КИД.
В Д1 има възможност на всяко лице да се подаде отделен КИД според дейността, с която се занимава.
При определяне МОД се спазва правилото за най-много заети /това е по спомен. Мисля че го пише в ЗБДОО/

Благодаря за отговорът, споменавайки д6 имах предвид осигуровките като цяло, проблемът идва че при проерка в НАП въпросните лица са с един и същи КИД, и сега заради тази "грешка" отказват изплащане на компенсации по реда на ПМС 55/2020 за лица, действително затворени със заповедта на Министерство на здравеопазването.
 Ведомостта е една за всички служители, ако в д1 бъде посочен различен от основния КИД, то осигуровките,  ТЗПБ няма да са верни или бъркам. Благодаря
Здравейте
предварително се извинявам заради тема, която е дискутирана изключително много, но според ситуацията моля за мнение.
Фирма започва дейността си със заведение за бързо хранене, зает персонал по КИД 56.10, осигуровки, отчето към НСИ и регистрация е Търговски регистър с този икономически код. В последствие решава да развие фирмата в посока производство, като запазва заведението за бързо хранене. Определя икономическият си код 10.89, но подавайки отчетите в НСИ, с указание и препоръка НСИ определя друг КИД 10,85. Според преобладаващия брой заети лица във фирмата, и общата стойност на извършените от фирмата дейности, промяната на кода е приета и направена. Проблемът идва от следната ситуация, през 2017г се въведе изискване за посочване на работно място на заетите, и наложи промяна на вече регистрираните трудови договори, подадени са с общ файл и при подаване е посочен КИД по първоначално решен от фирмата КИД 10.89 и в НАП са с този код.  Осигуровки за всички служители, в производство и закусвалня, се подават по един код 10.85, който е приет след препоръки от НСИ. Питането ми как мога да променя в НАП КИД на служителите така, че да отговарят на реално заетите в производство и в ресторантьорство работни места и защо подавайки ги с д1 и д6 този код не се е променил.