Здравейте,
Виждам, че темата не е обсъждана отдавна, но се надявам някой да отговори, ако има познания. Моята ситуация е следната: физическо лице, свободна професия, регистрирано по ЗДДС чл. 97а ал.1, работи със платформата Up work. Платформата издава инвойс от името на фл към крайния клиент, който обаче в моя случай е също физическо лице, тоест данъчно незадължено от ЕС или извън ЕС. Въпросите ми са:
1. Кога е датата на данъчното събитие?
2. Кога трябва българското фл - свободна професия да отчете доход- когато парите са постъпили в акаунта в Up work, или когато си ги прехвърли по лична банкова сметка?
3. Датата на данъчното събитие и датата на доходът по ЗДДФЛ могат ли да са различни, при положение, че фл може да си прехвърли парите когато иска?
4. Тъй като Up work си удържат комисионна, парите които в крайна сметка получава българското ф.л. са по-малко от колкото са по инвойса издаден от платформата от името на ф.л. Каква ще е стойността на фактурата, и каква ще е стойността на дохода на фл по ЗДДФЛ?
5. За клиентите си от ЕС- данъчно незадължени, българското фл следва ли да се регистрира по OSS? Има ли праг за регистрация 10 000 евро във държавите от ЕС? Услугата предоставяна от нашето лице може ли да се счита за такава предоставена по електронен път след като е чрез платформата?
Благодаря предварително!