Едното е неплатен отпуск по чл 167а, ал.4 за отглеждане на дете до 8 години и е до 12 месеца, както правилно е посочила колежката. Тя е написала и условията, при които може да се ползва. Този отпуск не може да се откаже от работодателя.Другото е "обикновен" неплатен по чл.160, който може да се ползва от всеки работник. Този неплатен се ползва само със съгласието на работодателя.  Може да е в неограничен размер, но от него само 30 работни дни в годината се зачитат за стаж.


Така разбрах съвсем точно. Благодаря Ви  много за отговорите и разясненията Ви  :smile1:
Малко се обърках. Извинявам се!
Не ми стана много ясно. Значи при моят случай имам право на 12 месеца, като те ми се водят като стаж?! При подаване на молбата за НО трябва ли да се спомене че е за отглеждане на дете до 3 години?
Наистина се извинявам ако не съм разбрала. Обърквам се с тези 30дни и целият периодпот 12 или 11 месеца (бях чела някъде и за толкова с прехвърляне от бащата).
Здравейте!
Приключи ми майчинството от две години и работодателят ми поиска да ме освободш, но аз не подписах взаимното съгласие. Сега ми изтича платеният отпуск, но като се върна на работа ми беше заавено, че ще бъда на МРЗ, което не ме устройва (осигуряват ме на 8ч с МРЗ). Намерих си работа за по- висока заплата, но ще ме осигуряват на 4ч. Възможно ли е да съм и на двете работни места, ако изляза в неплатен отпуск от мястото от мястото където излязох в майчинство. И ако да къде ще ми се води стаж и осигуровките ми? На какъв неплатен отпуск имам право ако не съм в брак с мъжът ми и той не работи?
Незнам дали сш зададох правилно въпросът, но се надявам да сте ме разбрали  :wink1: