Добър вечер. Бихте ли ме насочили кое и как да оправя на фирми при които имам дебитни и кредтни салда по 4531 и 4532. Даже има случаи в които имам и обратни салда, което е още по нелогично.
Според мен това е резултат от неправилно осчетоводени приключвателни операции по ддс сметките опоменати по-горе. Дайте някакви насоки, за да мога да ги изправя.
Благодаря, предварително
Добре, аз не мога да разбера едно... Превеждаме ги през сметката на дружеството, като основание се посочва изравняване по ГДД, натрупваме обороти по сметките, отчитащи разчети с осигурителни фондове и в същото време не ги "нулираме" като начисляваме плащането...
Ако не съм се изразил правилно, давам пример с начисленията за заплати:
Начисляваме дължимите осигуровки от работник и работодател и превеждаме.
Тук не е ли същоото ?
Явно съм бос в материята... Нали като се преведат дължимите осигуровки се натрупват обороти по дебита на съответната сметка.. не трябва ли да бъдат начислени по кредита, както при начисляването на заплати ?
По отношение на авансовите вноски ... Да те се превеждат от банковата сметка, но нали в края се приспадат от окончателния данък ?
Здравейте. Налага ми се да съставя операции за годишно приключване и както сигурно се досещате - не знам контировките и ще ви помоля да съдействате.
По конкретно ме интерсуват контировки за годишно изравняване на осигуровки на СОЛ и операции за начисляване на авансово вноски по Зкпо.

Благодаря предварително