Нямам как да го обоснова да е за конкретно постижение само в декември. Нямам проблем да го разпределя, но реално ние ще платим осигуровките, а на другото място ще си ги ползва.
Сега всъщност разбрах, че лицето получава възнаграждение за личен труд- там където се самоосигурява. Това променя ли нещо?
Да, благодаря. И аз стигнах до този извод.
Защото бонусът е за добре свършена работа за годината и трябва да го разпределя за 12 месеца, като довнеса осигуровки, ако месечния осиг.доход не надхвърля максималния. Въпросът е: мога ли добавя осигурителния доход като СОЛ за всеки месец и да не внеса осигуровки върху бонуса? Или лицето трябва да си коригира осигурителния дохода като СОЛ и да има да взема от държавата?
Здравейте,
Имам следната ситуация: лице работи на трудов договор с месечен осигурителен доход 3000лв. Същото е и СОЛ и се осигурява на  1000лв. / реално осигуровки се внасят въхру 600лв. - разликата до 3400лв/.  Работодателят по ТД решава в м.12 да изплати на лицето годишна премия в размер на 15000лв. Тъй като поредността в доходите в КСО е ясна- от трудов договор към другите, какво трябва да се направи:
1. 15000лв се разпределят помесечно и по ТД се довнасят осигуровки до 3400лв. на месец, а СОЛ си подава коригираща да си върне надплатените осигуровки
или
2. Към дохода по  ТД се добавят сумите на СОЛ, върху които са платени осигуровки и се разпределят 15000лв. без да начислява осигуровки?