Според мен не би трябвало, тъй като им звъннах още преди да отворя искането, за да попитам в каква връзка е проверката и за какъв период. Отговора беше: "Без причина, проверка!" и ми цитираха този период. После вече видях, че има и фактури извън периода.
Здравейте,

Имам Искане за представяне на документи от НАП (по тяхна инициатива) за период 12.2019-31.05.2021. В същото време обаче в Искането са цитирани фактури за продажби, които искат да им се представят от 06 и 08 месец на тази година. Имат ли право? Ще имам ли проблем ако не ги приложа? Принципно нямам притеснения за тези фактури, но ме дразнят от НАП, че искат документи извън периода и се чудя длъжна ли съм изрично да ги предоставя...
Здравейте,

В офиса имаме следния спор: Може ли да се ползва данъчен кредит от фактури, издавани от български юридически лица, когато си регистриран по режим OSS и си задължен да внасяш ддс към други държави членки от ЕС? До момента въпросната фирма е начислявала българско ддс и е излизала на внасяне. Сега ще започне да начислява ддс на страни от ЕС и ще излиза на възстановяване. Според моя колежка може да си приспада възстановяването от сумата за внасяне към Гърция примерно. Според мен не може, тъй като това ддс се дължи към Гърция, подава се в отделна СД и няма как да се приспадне ддс формирано от доставки в България.

Какво е Вашето мнение, някой има ли идея по въпроса?
Здравейте,

За 2019 г. фирма има приходи под 300 хил., но за 2020 г. са над 300 хил. (около милион).
2021 г. също върви с големи обороти.
Спрямо промените нямам задължение да внасям авансов данък, но е очевидно, че печалбата ще е голяма.
Чудя се дали да подам нулева декларация с опция да мога да направя промени по-нататък или да не подавам....
Моля за мнение!