За м. април ще ми се наложи за пръв път да се забавлявам с ДУК. Изчетох много, но имам конкретен въпрос. Когато се попълва Декл.обр.6 ,дължимите вноски за осигуряване и данък, за ДУК и останалия персонал /като сбор на числа/ в една колонка ли се попълват или има някаква особеност. Да предположим , че им се плаща едновременно.
За Д.1,разбрах-код 10 и без часове.
Учител, който е изпълнил условията за пенсиониране преди 3 години, желае да се пенсионира, но и същевременно да продължи да работи в същото училище.
1.Трябва ли да бъде освободен от работа и ако Не, какъв документ се изисква от последното работно място.
2, Какво представя в НОИ за трудов и осигурителен стаж от училището в което продължава да работи , към датата на подаване Заявлението. В това училище работи от 2000г
Чл. 61. Минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за
заемане от държавен служител по Закона за държавния служител, е 510 лв. от 1 януари 2018 г.
Къде е отразен размера на МРЗ на НЕдържавните служители
За да се преназначи пенсионер от 8 на 4 часов работен ден какво е необходимо. Доп.Споразумение по чл.119 ??
Трябва ли да се регистрира споразумението в НАП
За да продължа пенсионерската тема....
СОЛ , предстои пенсиониране и желае да се осигурява само здравно . В ОКд5 какво се чеква, че не виждам подходящ текст. И за да се пенсионира трябва да има прекъсване на дейноста поне 2 дни. Предполагам , че подава ОКд5 за прекъсване и после друго, където не чеква нищо. Права ли съм.
В определена степен съм съгласна. Има много хора, които наричат себе си счетоводители, но знанията са им останали в миналия век.Тази мярка може и да ги накара да влязат в крачка. Точно тези хора , наричайки себе си счетоводители, работят за по 15-20 лв и объркват всичко до което се докоснат.
В часта , заплащане съм съгласна до толкова, доколкото този който не е подготвен да ходи по курсове, а Лиценз да се издава срещу мин.сума и при положен тест.
уърда ми е версия 2003.дали е от това?
Чудесна бланка и полезна.Но защо не мога да пиша на кирилица в нея-незнам
Два месеца сме внасяли осигуровките на СОЛ по регистрация в Изгрев, а постоянния адрес е в Младост. Каква е процедурата за прехвърляне на партидите
как физически се подава тази декларация? С Д 1 или по друг начин.
 На лице, погасяват с последните 2 осиг.вноски някакви стари несъществуващи задължения за 2009 год. Каква е процедурата за изчистване на тая неразбория.?
Ползвам калкулатора за изчисляване на сбор осиг.стаж и получавам 10г 9м 17д 4 ч. Като го събирам на ръка получавам 10г 1м 29д.защо така се получава ? Предстои ми пенсиониране и е важно за мен, защото в единия случай стажа е 34г 4м 3д 4ч,а във втория не ми стигат 20дена.

Имам два периода с 4-часов работен ден и от там идва объркването ми
от 01.01.2003-01.09.2003 -4 часа -осиг.стаж 4м
от 01.12.2009-01.07.2010-4часа-осиг.стаж 3м 10д 4ч.

Останалия ми стаж е на 8ч.
23г 5м 28д
1г 5м
6г 3м
2г 5м 28д
равно на 32г 18м 56д или 33г 7м 26д
Като го събера с 4часовия осиг стаж става 34г 3м 6д 4ч.
Помогнете , моля.
Да добавя,че от 2007 до 2012 имам втори тр.дог. за 1 час на ден/не знам дали има значение/
да ХХХХХ ,прав си.Не помислих. Значи не е редно да сключва ГД през м.Август, а чак Септември. До колкото знам ще му спрат парите от борсата в случй че сключи договор през Август. Много се омотах нещо. Не знам какво да кажа на момчето за да не го подведа.
Уволнихме един работник на 17.07. Човека се вписа в бюрото по труда. В момента е с обезщетение по чл.222. Сега решиха да му възложат да извърши определена работа по гр.дог.през м.Август. Въпросът ми е каква е процедурата, ако му платим под МРЗ. Трябва ли да уведомява БТ за този договор и по-важното е да не си загуби обезщетението за безработен.И в калкулатора като чекна първата кутийка /без осигуряване/, излиза че не дължи здравни осигуровки. Всъщност това ли е кутийката ? Никъде не намерих точен отговор на този проблем /ГД+БТ/