Много благодаря за мнението!

Поздрави,
Благодаря за отговора,

Това, което счетоводителите на фирмата казват предполагам важи, но за лице, което не е собственик на действащо дружество - заплаща се данък и таван на осигуровки на максималния осигурителен праг за текущия месец, за който е ГД?

Благодаря предварително!
Здравейте,

Имам следното питане и ще Ви бъда много благодарен ако получа адекватно мнение по въпроса. Става въпрос за следното.

Имаме едно лице, което е собственик на действащо ЕООД и се осигурява като такова във фирмата. През Август месец лицето сключва граждански договор с друго дружество и получава възнаграждение от 20 000лв. При получаване на сумата от фирмата му казват, че ще трябва да си ги отрази в годишната данъчна декларация и да си плати данъците както и максималните осигуровки само за текущия месец, в който парите са получени.

Въпросът ми е следния:

- Ако се остави лицето само да декларира сумата и заплати данъка в началото на следващата година, минава ли в графа на специалист на свободна практита и това няма ли да наложи конкретната сума да се разпредели на 12 месеца за осигуровките или накратко да се заплати не веднъж максималния осигурителен праг, а 12 пъти осигуровките на 20 000/12=1 666лв.

- Не трябва ли фирмата да му внесе данъка и да издаде затова служебна бележка, която да се приложив в годишната декларация и чак тогава лицето да заплати веднъж максимума за конкретния месец.

Малко ми е объркано и ще се радвам да получа адекватен съвет.