Здравейте колеги, как ще декларирате нотариусите, адвокатите и ЧСИта и т.н. в справката по чл. 73, ал. 1 по ЕГН или по булстат номера ? От НАП казват, че трябва да е по ЕГН, но в издадените фактури ФЛ си вписват новите им булстати и реално няма от къде да се вземе ЕГН
Здравейте,

Лице което работи по трудов договор и се осигурява на максималния осигурителен доход, в същото време е самоосигуряващо се лице на ниския процент в неговото ЕООД. През м.01.2022г. взима болничен по трудовия договор, които е продължителен и обхваща и целия февруари.
За месец февруари лицето иска да си изплати възнаграждение за личен труд от ЕООД-то. Ще му бъдат удържани необходимите осигуровки и данък. Въпросът е ще има ли проблеми с изплащането на болничните от НОИ ?
Здравейте, имам назначено лице по програма заетост за теб по чл. 50 от ЗНЗ, лицето работи от 1 година, финансирането по програмата е за 9 месеца, като за следващите 9 месеца работодателя е длъжен да осигури заетост. Лицето иска да прекрати трудови правоотношения с работодателя по чл. 326, ал. 1 (прекратяване от страна на работника/служителя). Въпросът ми е работодателят длъжен ли е да назначи друго лице за оставащите 6 месеца или трябва ли да върне полученото финансиране за оставащите месеци ?

В договора с Агенцията по заетостта е упоменато че :
10.8.1. Ако Работодателят прекрати с лице /лица/ по т. 7.3.1 и т. 7.8 трудовото правоотношение по взаимно съгласие, на основание чл. 325, ал.1, т. 1 от КТ работодателят, възстановява изцяло преведените средства за съответното лице /лица/, ведно със законната лихва, освен в срока на изпитване и в случаите на прекратяване по инициатива на лицето, когато то започва работа (представи сключен трудов договор или заповед за служебно правоотношение) на друго работно място, както и при започване на самостоятелна стопанска дейност или включване в редовна форма на обучение преди изтичане на срока на задължението по настоящия договор.

Но има уточнение че текстът не важи за договори по чл. 50 от ЗНЗ

  Текстът в т. 10.8.1. не се отнася за чл.чл. 36, ал.1 и ал.2, 43, 46, 50, чл. 52, ал. 1, чл. 53а, 55, 55а и 55в