Здравейте, общност,

Може ли да помогнете с отговор на следния въпрос:

Следва ли новоучредено българско дружество да се регистрира по ЗДДС, ако иска да започне внос на козметични продукти от Южна Корея? Продуктите не подлежат на специален режим, съотв. следва да минат единствено митническа проверка и освобождаване след заплащане на митото.

Поздрави!
Здравейте,

В следната ситуация съм:

Предстои ми да сключа трудов договор с осигурителна сума от 4000 лв. за 8 ч. дневно. За съжаление длъжността не е юрисконсулт (по настояване на работодателя). Същият не желае да измени договора и/или трудовата характеристика в частта с НКИД. Изискуемото образование е магистър по право, но не се включва придобита юридическа правоспособност. Тук е и моят проблем, тъй като липсата на 1). трудова характеристика, съотв. код по НКИД или поне 2). независимо от кода отбелязани изискани юридическо образование и юридическа правоспособност ме лишават от възможността да трупам юридически стаж по смисъла на закона.

Без да се спирам на въпроса защо е необходим юридическият стаж, бих желал да попитам аудиторията от експерти:

Смятате ли за възможно алтернативно решение да учредя ЕООД (собственик и управител) и да се назнача на длъжност юрисконсулт, за да ми тече юридическият стаж? Възниква ли договаряне сам със себе си, т.е. невъзможност да подпиша трудов договор със себе си (втори, отделен от този с първия ми работодател)? Възможно ли е да се запиша като управител в учредителноя акт и да се назнача като юрисконсулт на ТД, за да не се разглежда като договаряне сам със себе си или по-скоро ми е необходим друго лице за управител?

Съответно по втория ТД ще се плаща единствено ДОД, нали?

Данъчното и осигурително право в тънкост не са моето нещо, поради което се обръщам за помощ! Предварително благодаря на всички отзовали се!  :good: Надявам се темата да бъде полезна и за други в моята ситуация!

Поздрави!