Сега проверих, ОКД-то е на ниския процент.
Благодаря отново за отговорите. Вероятно ще пуснем запитване, макар че датата се оказва твърде близо, и не знам колко бързо ще отговорят.
Благодаря,
аз знам че не е същото като с ЕООД, точно и затова попитах, тъй като нямам никакъв опит с ФЛ, дейност и майчинство. Имота се отдава в платформи за краткосрочно настаняване, заради това и ДДС регистрацията, има и подадена патентна декларация. Дамата искаше всичко да е изрядно, но това майчинство ми обърква работата, да е жива и здрава :) Иначе отделно е и на трудов договор, така че основание за майчинство ще има.
Ако се спрем на второто Ви изречение, няма пречка да получава обезщетенията за майчинство, и да получава доход от наем от някое българско ЮЛ? А то евентуално да го преотдава за краткосрочно в платформите? ФЛ ще си декларира дохода от наем в годишната декларация. 
Изхождайки от същото положение при ЕООД, в което един собственик би излязъл в майчинство, съответно назнава друг управител, който извършва дейността. Но пък наистина имота си е собствен, и каквито и да са приходи, ще са приходи на ФЛ, а не на назначеното.
Здравейте,
Физическо лице отдава имот под наем, регистрирано е по чл.97А, в регистър БУЛСТАТ, както и подадено ОКД-5. Предстои да излезе в болничен за бременност и раждане. Какви са вариантите, като дейността по принцип би трябвало да продължи?
Може ли да назначи друго лице за извършването на дейността "отдаване под наем"? През ЕГН или през Булстат? Ако продължи да подава ДДС декларации със съответно протоколи за фактурите от Букинг, НОИ считат ли го за дейност на физическото лице, въпреки че би имало назначено друго лице?
Благодаря предварително.