Да. Колона 9 от дневника на покупките.
Здравейте.
Пенсионер, едноличен собственик в ЕООД, ще се осигурява като СОЛ за личен труд - само здравно. Но това не влиза ли в противоречие с §1, т.26., б "и" от ДР на ЗДДФЛ  - правоотношение, независимо от основанието за възникване, се счита за трудово. - т.е. дължи и социално осигуряване.
Какво пропускам в случая?
Здравейте.
Може ли малко помощ за следното:
Лице по ДУК, ЕС в ЕООД, получава месечното си възнаграждение в брой и то е 4500,00 лв. Изплаща се обикновено на 3-то или 4-то число на следващия месец.
Сега иска да си даде новогодишен бонус в размер на 11000,00 лв., който ще се плати до 20-то число по банка.
Фирмата не е регистрирана по ЗДДС и лицето е осигурявано през цялата година на максималния осигурителен доход.
В случая колко декларации - образец 1 трябва да се подадат - една или две?
И с това нарушава ли се ограничението за плащане в брой? Има две плащания на различни основания.
Благодаря!
Здравейте.
За да съм сигурна, че не бъркам - самоосигуряващо се лице, с ЕИК по БУЛСТАТ, с регистрация по ЗДДС, не попада в кръга на лицата, които декларират касови наличности?
Отпадането на задължителните реквизити ще предизвика хаос в плащанията на някои задължения, например като глоби към КАТ. Сумите ще постъпват незнайно къде и отново ще има да си ги издирваме, като носим платежни и т.н. Точно обратното - задължителните полета ще спомогнат сумите да постъпват на името на задълженото лице, а не безадресно в някаква сборна сметка.
Здравейте.
Имам издадена фактура за извършена услуга - мониторинг на клинични изпитвания в България, за Английска фирма. Извършителят на услугата е регистриран по ЗДДС на основание чл. 97а, ал. 2. Досега в дневника за продажби се включваха само фактурите към страни членки на ЕС. При положение, че лицето не е регистрирано на общо основание, тази фактура трябва ли да се включи в дневника за продажбите и ако - да, в коя колона и с какъв ДДС номер, тъй като посочения във фактурата не се приема от НАП?
Ползвам Google Chrome.
Подавам с КЕП. Имам пълен достъп. Подписът е издаден на ФЛ, по ЕГН, защото съм свободна професия, с регистрация в БУЛСТАТ, автор и титуляр с ЕГН.
При мен в стария портал ФЛ излизат само с ЕГН-та.
Влизам в новия сайт, виждам списъка на всичи фирми и лица, но нямам опция "избери", все едно, че не съм упълномощена.
Благодаря. Май натам отиват нещата.
Здравейте. Използвам тази тема да попитам дали някой има проблеми с преминаването към новия сайт на НАП. При мен не се получава  по никакъв начин. В новия сайт виждам всички физически и юридически лица, от които съм упълномощена, но не мога да ги отворя, нямам достъп до тях и не мога да ползвам новия сайт.
Писах писма и си говорих по телефона с НАП няколко пъти, но до момента не получавам отговор или някакво обяснение.
В същото време се питам как от февруари ще се подава справка - декларация по ДДС на физическо лице свободна професия, като в стария сайт фигурира с ЕГН, а не с новия 9-цифров код по БУЛСТАТ.
Дали някой има идея как мога да реша този проблем?