Здравейте,
В момента си търся нов счетоводител, но съм паузирал фирмата и все още не съм пуснал дейност. За последния месец април 2022 без дейност стария счетоводител ми е изпратил 3-те текстови файла и аз съм ги подал с моя КЕП.
Сега имам 2 въпроса: мога ли да редактирам замо датите в текстовите файла и да ги подам за следващия месец или и друго ако трябва да се редактира във файловете? Или трябва да генерирам с МС Делта, примерно ДДС декларацията?
и 2-я въпрос е свързан с декларации изпратени заедно с текстовите файла, това е самата ДДС декларация и ВИЕС декларация. Те предполагам се генерират с новия КЕП, в смисъл трябва ли да се подават на хартия и с каква цел са тия ПДФ файлове?
За ВИЕС декларацията имам доходи от продажба в чужбина, но като е спряна фирмата естествено в момента няма нищо, а ми се издава фактура с нулеви стойности от посредника ми от чужбина, който ми изпраща парите от бизнеса. Понеже стария счетоводител ми казва, че като съм имал такава фактура с нулеви стойности тя трябвало да се отрази в днвника за продажбите и след тая дата да се подавала 0-ва ДДС декларация. ВИЕС декларацията трябва ли да се подава като нямам доходи от чужбина?
Мерси предварително за отговорите.
търся си и нов счетоводител от София
Ами най сетне успях с упълномощаването и фирмата вече ми излиза. А за менюто на НАП, от къде се качват файловете? За този месец имам готови файлове и трябва да ги кача. Имам 3 текстови файла DEKLAR.txt POKUPKI.txt PRODAGBI.txt и един pdf Справка декларация. Къде точно ги качвам и само на сайта на НАП ли се качват?
Мерси за съдействието!
Добре, но точно това не мога да се ориентирам как става? Предполагам за фирмата трябва да попълня, направих едно такова, но там няма фирмата. Ако може ми дайте линка или къде в менюто на НАП става
Здравейте,
Временно нямам счетоводител и трябва да си подавам нулева декларация по ДДС. Влизам в сайта на НАП с КЕП но не излиза фирмата. Не мога да разбера как да се упълномоща за фирмата, аз съм управител. От тия хелпове на НАП нищо не може да се разбере.
Мерси