Здравейте, собственик се осигурява по ДУК в ЕООД на максимален осигурителен доход. Същото лице е и едноличен собственик на капитала в друго дружество, в което има започнато самоосигуряване  с подадено ОКД-5 само за фонд "пенсии". В ЕООД по ДУК се подава ежемесечно декл. обр. 1 с код 10, като се дължат осигурителни вноски върху максималния осигурителен доход. Въпросите са следните:
1.  Като самоосигуряващо се лице в декл. 1 - подаваме ли само данни в т.16-4 /дни в осигуряване, зачетени за трудов стаж/ или като цяло НЕ подаваме декл. 1 изобщо?
2. И в двата случая цяла година няма да имаме осигурителни вноски, длъжни ли сме да подадем нещо допълнително / годишна декл. 6 или ГДД за съответната година? /
Благодаря, получи се.
Прикачвам файла с грешката.
Здравейте,

Имам следния завъртян въпрос: Подадох въпросната декларация чл. 73, ал. 6 с основни данни за всички лица, след което установих пропуск при лицето Х /не бях включила код 104/ и подадох коригираща само за съответното лице.
На следващия ден установихме, че отново следва са се направи корекция на същото лице Х /да премахнем код 104 този път/. Опитах се да подам отново коригираща, но системата не ми я приема. Някой сблъсквал ли се е с това?
Здравейте, за пръв път се сблъсквам с изплатен дивидент на чуждестранно ЮЛ /трета страна/. Съответния дивидент е изплатен, данъка е удържан и деклариран в чл. 55 за тримесечието. Въпросът ми е - необходимо ли е да се включва в чл. 73, ал. 1, тъй като не намирам информация. Благодаря предварително
Здравейте,
За пръв път ми се налага да назнача на ТД пенсионер, получаващ пенсия за стаж и възраст. Какви осигуровки се дължат? Дължи ли се ДОД и ДОО? Има ли нещо по-специфично с което трябва да внимавам.
Лицето взема 420 лв. пенсия и смятат да я назначат на МРЗ - 780лв.
Здравейте, имаме ново дружество, което от скоро изпълнява 3 дейности:
1. Строителство- 20 назначени лица;
2. Международен транспорт - 2 лица;
3. Хотелиерство: 2 лица;
Спрямо това, което изчетох, в този случай основната дейност на дружеството се явява строитвлството, но по какъв начин да подам декл. 1 за служителите, извън тази дейност. Всички с НКИД- строителство или всяка дейност с отделен НКИД? Къде мога да прочета повече? Бих се радвала за помощ ако някой има подобни случаи. Благодаря!
Здравейте, имам следния въпрос, тъй като до момента не ми се е случвало: служителка е бременна, но към момента е в държава от ЕС /там е следящия бременноста лекар, там ще ражда, педиатър и т.н/. Кой трябва да й издаде Болничен 45 дни преди раждане, както и следващите 2 болнични до 135 ден? Как ние да ги подадем към НОИ?

Пропуснах да кажа, че изтече отпуска по майчинство от 135 до 410 ден.
Здравейте,

В края на 05.2022г. изтече майчинството на лице, което е назначено в 2 различни дружества ( и двете се обслужват от нас) и съответно има и основен и допълнителен ТД. Вместо да подам приложение 10 към НОИ по основния ТД съм го подала от фирмата, в която лицето е на допълнителен ТД. По този начин не съм подала нищо от мястото с основен ТД. Как да процедирам сега? Ако залича приложението и го подам коректно със задна дата 30.05.2022 от мястото на основен ТД дали ще има проблем или глоба. Нямам представа дали сумите са изплатени към майката, може и изобщо да не е забелязала. 
 ** И в двете дружества декл. обр. 1 е подавана коректно и отсъствието е отразено.
Ако на някой му се е случвало, нека да помогне :)
Нямам подадена декл. 6 за лицето на ГД тъй като е на максимален осиг. доход в друго дружество.
Мислех си дали няма да ми приеме декл. 1 с код корекция и да остане само този запус /както при дублиране на декл1 за СОЛ/?
При Гд, отново нямам начислени осигуровки, тъй като лицето е на максимален осиг. доход в друго дружество. За това си мислех, че не би следвало да имам проблем със заличаване и съответно ново подаване на декл. 1 за това лице.
Здравейте, днес установих, че при дружество в което имам самоосигуряване, гд и ТД /без зов, тъй като е допълнителен и лицето е осигурено на друго място на максимален осигурителен доход/ през 04-05 съм забъркала следната каша: подадена декл. 1 и 6, като в декл 1 са приети 2 записа и отхвърлен 1, декл. 6 е приета.  Реших, че е отхвърлен записа за Гд и съм дублирала 2та месеца. В този случай проверих и  излиза, че не са подадени данни в декл. 1 за лицето на тд, но данъка е приет. Как да оправя кашата?