Здравейте, имам конкретен потенциален казус и въпрос, който няма как да намеря в закона и членовете, както и не успях да намеря в текущите теми тук, а и в нета.

През 2020 бях освободен по чл.71 в предизвестие от работодателя в едномесечен срок(март) поради короната

Всичко точно и от 1ви април аз се водя безработен с възможност да се регистрирам на борсата да получавам пълно обезщетение.

Отново всичко е точно и аз получавах такова до 26ти май 2020, когато постъпих на друга работа.

Бях на нея до края на месец октомври 2022 и започнах нова работа от месец ноември с 4 месечен изпитателен срок (3 от тях в полза на работодателя) - което означава че от 1ви март или ще съм на постоянен договор или работодателя няма да е доволен от показаното от мен и ще счете че няма нужда от мен

Въпроса ми е кога изтичат 3те години срок - на 4ти април 2023(когато съм подал към НОИ) или на 26ти май 2023(когато съм прекратил обезщетението)?

Съответно ако ме освободят март 2023 и аз в 7 дневен срок подам към борсата че съм безработен- мога ли да изчакам(четох че мига до 3 месеца) и да не подавам към НОИ заявление за безработица и съответно ако 3годишния срок приключва април 2023 да подам към нои тогава заявлението и съответно да получавам пълното обезщетение?

Мисля че е ясно какво питам и съм изложил параметрите на ситуацията.

Предполагам че, ако се окаже че не съм подходящ за работата и работодателя иска да ме освободи- би имало възможност за преназначаване с нов 4 месечен изпитателен срок и съответно да изчакаме да минат 3те години(зависи кога изричат точно) което би било по лесния вариант от колкото с го прекратяваме после по 328- съответно и оттук идва цялото ми притеснение, че ако се окажа в такава ситуация най- вероятно просто ще остана освободен през март 2023 чудейки се кога изтичат тея 3 години и дали въобще имам вариант за пълно обезщетение?

Благодаря