Не виждам пречка в ГД да се договори дневна сума и период на плащане, а в края на периода да се прави протокол или друг документ, на чиято база ще е плащането.
От друга страна, ГД за тази дейност много прилича на прикрит ТД - предоствят труд, има работно време и работно място.
Няма работно време. Разкопките са археологически. Има археолози от БАН и са за извършване на определена работа за презервацията на обекта. Няма да разкопават за фундамент за жилищна сграда. Притеснява ме това 50лв. на ден записано в договора.
Привет, дайте насоки как да се оформи граждански договор за разкопки. Не знам от кой етнос са, но искат по 50лв. на ден. Не става да им се пусне договор за 1125лв., за да получат 950лв. чисто (19 дни по 50лв.), тъй като най-вероятно няма да са редовни пък ще имаме задължението да им платим цялата сума по договор. Някакви идеи?
При код 27 не се осигурява във всички фондове.
Точно така. Декларация 1 за следващия месец е разликата до 3400. Тя също е приета, но много ми боде очите това, че единия месец дохода е над 3400лв.
Приема я. Явно не е проблем, че ОД е над 4500лв.
На лице се дължи обезщетение от една брутна заплата, за оставане без работа.
Освободено е от 10 число на месеца и ще има осигурителен доход с код 1 за тези седем дни от 2000лв. 
За периода на обезщетението(с код 27) осигурителния доход ще му е 3400лв.
Въпроса ми е следния: Колко трябва да му е осигурителния доход до края на месеца?
а:) 1400лв.
б:) да преброя работните дни за 30 дневния период след освобождаването му и да разделя 3400 на тях, за да намеря ОД за 1 ден. После умножавам числото по 15 работни дни до края на месеца.

ПС: Знам, че удържам от лицето само ДОО от 8,78% (родено е преди 1960).
Ако сметката му е запорирана от ЧСИ, въпрос на време е да получите и вие(работодателя) официално запорно съобщение. По въпроса над 5000 лв. само по банков път. Под 5000лв. по желание на работника.
Направих си експеримента и НАП прие декларация 1 с 14,8% (ДОО) 8%(ЗОВ) и 5% (УФ) записани само за сметка на работодателя. Не трябваше ли да ми я върне като грешна?
Лице с ЕГН, сключва граждански договор и не се осигурява по друго правоотношение(трудов или граждански договор). В договора изрично е записано, че осигуровките са изцяло за сметка на работодателя. Ще бъде осигурено върху максималния осигурителен доход. В приложението на НАП ми разреши да направя декларация 1 с осигуровки изцяло за работодателя. Някой сблъсквал ли се е с подобен случай? Трябва ли после в декларацията по чл.73 ал.1 да не посочвам никакви ЗОВ?